Samfund

Flere og flere danskere går ind for tortur: - Det er et ret markant skifte

Et stigende antal danskere er positivt indstillede overfor statslig brug af tortur som waterboarding, tæsk og søvnberøvelse. Det skriver Berlingske.

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Institut mod Tortur, Dignity, er hver fjerde dansker villig til at acceptere brugen af tortur i enkelte tilfælde. Til sammenligning havde godt hver femte dansker den holdning i 2012.

Samtidig er hver tredje dansker ifølge undersøgelsen helt eller delvist enig i, at det er i orden at bruge tortur som led i terrorbekæmpelse. Sidste år var det hver fjerde.

Stigende accept af tortur

Ifølge Henrik Rønsbo, seniorforsker og afdelingsleder ved Dignity, er der tale om et skred i danskernes holdning.

- Det er et ret markant skifte, som viser, at accepten af tortur er stigende i den danske befolkning. Det kommer man ikke uden om. Den gode historie er, at flertallet ikke accepterer tortur. Men mellem en tredjedel og en fjerdedel af befolkningen synes, at tortur er i orden. Det er den sørgelige historie, siger han til Berlingske. 

Panikreaktion efter terror i Paris

Undersøgelsen blev lavet en uge efter terrorangrebet i Paris, 13. november, hvor 130 mistede livet. 

Derfor kan resultatet ses som "en typisk panikreaktion", lyder det fra Morten Dige, lektor i etik ved Aarhus Universitet. 

Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia, kalder resultatet "overraskende højt" og kalder det et tegn på, at "terrortruslen får os til i højere grad at ville give køb på nogle grundværdier," siger han til avisen.

Tortur virker ikke

Efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 201 begyndte amerikanerne at bruge tortur mod terrormistænkte i blandt andet Guantanamo-fængslet på Cuba og i Abu Ghraib i Irak. Det stod på indtil 2009. 

En rapport fra det amerikanske senats efterretningskomité konkluderede i 2014 ifølge Berlingske, at torturmetoderne ikke gav de svar, som man havde ønsket at torturere ud af fangerne. 

Ifølge Henrik Rønsbo fra Dignity er der ingen videnskabelige beviser for, at tortur virker. Hjernens forsvarsmekanismer gør det også umuligt at skelne mellem rigtigt og forkert eller at huske ting, når man for eksempel bliver holdt vågen i 180 timer, får tæsk eller bliver tvunget til at stå oprejst, lænket til et loft, i tre dage.