Samfund

Berlingske Media trækker 23 artikler tilbage: Journalist brugte falske navne

Berlingske Media trækker 23 artikler af sportsjournalist Michael Qureshi tilbage, efter en undersøgelse har vist, at han har brugt falske navne til sine kilder.

Der er tale om artikler skrevet fra 2002-2014, da Michael Qureshi var ansat på BT. Artiklerne blev også bragt i Berlingske og udsendt til Berlingske Nyhedsbureaus kunder.

- Over for BT's chefredaktion har Michael Qureshi efterfølgende erkendt at have opdigtet falske navne på fire kilder, som han har villet give kildebeskyttelse, mens han var ansat på BT. Dette er sket uden deklarering i artiklerne og uden forudgående tilladelse fra en redaktør og er derfor i strid med Berlingske Medias etiske regelsæt, skriver sportschef på BT, Benjamin Munk Lund, på bt.dk.

Berlingske Media har bedt Michael Qureshi at give dem de rigtige navne på kilderne, men det har han ikke gjort.

- Jeg kigger indad

Mediehuset så nærmere på Qureshis artikler, efter journalisten fredag blev bortvist fra Ekstra Bladet, hvor han har arbejdet et års tid. Her fandt man ud af, at han før sin tid på Ekstra Bladet havde brugt falske navne på kilder, og han indrømmede at have gjort det i et tilfælde på Ekstra Bladet.

Efter sin fyring fortalte Michael Qureshi sin version af forløbet på Twitter. Her forklarede han, at han havde talt med udenlandske journalister, der blandt andet var tæt på FC Barcelona, og som ikke ville have deres rigtige navne frem. De frygtede at miste deres adgang til klubben.

- Jeg har ikke brugt varedeklaration på det, og det var naturligvis ikke i orden. Jeg skulle have gjort det tydeligt eller blot gjort dem anonyme, skriver Qureshi.

Han skriver, at det er kommet frem, fordi TV3-programmet Onside er i gang med at lave et indslag om ham.

- Det er folk hos TV3 Sport og andre, som har ønsket mig ned med nakken. Det har de fået nu. Jeg kigger indad og fremad, skriver han.

Klub nægtede, at interview fandt sted

Historien kom frem, efter Michael Qureshi i samarbejde med en italiensk freelancejournalist lavede en artikel på baggrund af et interview med den argentinske fodboldspiller Gonzalo Higuaín, der i avisen roste FC Midtjylland. 

Efterfølgende nægtede Higuaíns klub, Napoli, at interviewet havde fundet sted, og Ekstra Bladet trak artiklen tilbage. Efterfølgende har Presselogen på TV 2 News forsøgt at finde frem til den italienske journalist. Det er ikke lykkedes.

Det fik TV3 Sport til at se nærmere på sagen, som nu har ledt til Michael Qureshis afskedigelse.