Samfund

Ekstra Bladet-journalist bortvist for "uacceptable arbejdsmetoder"

Ekstra Bladet har bortvist sportsjournalist Michael Qureshi for at have benyttet sig af "urigtige navne pÄ kilder, der har optrÄdt i hans historier."

Det oplyser Ekstra Bladet i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet skriver desuden, at Qureshi har benyttet sig af arbejdsmetoder, der "ikke er forenelige med de standarder, Ekstra Bladet sĂŠtter for journalistisk arbejde."

- Baggrunden er, at vi nu er blevet bekendt med, at Michael Qureshi fĂžr sin ansĂŠttelse pĂ„ Ekstra Bladet har benyttet sig af urigtige navne pĂ„ kilder, der har optrĂ„dt i hans historier. En uacceptabel arbejdsmetode, og havde Ekstra Bladet vĂŠret vidende om den metode, sĂ„ havde Michael Qureshi ikke fĂ„et ansĂŠttelse pĂ„ Ekstra Bladet for et Ă„r siden, skriver Ekstra Bladet i pressemeddelelsen.   

Vil starte en undersĂžgelse

Michael Qureshi har desuden erkendt i et enkelt tilfĂŠlde ogsĂ„ at have benyttet metoden i lĂžbet af sin ansĂŠttelse pĂ„ Ekstra Bladet. I pressemeddelelsen forlyder det dog ikke, hvilken historie, der er tale om. Avisen vil nu starte en undersĂžgelse af Michael Qureshis artikler - en undersĂžgelse som ventes afsluttes om en uge.

FÄ timer efter pressemeddelelsen fra Ekstra Bladet kom ud, skrev Michael Qureshi selv fÞlgende pÄ Twitter:

- Som Ekstra Bladet har kommunikeret ud, sĂ„ er jeg stoppet pĂ„ avisen. Det handler i bund og grund om, at jeg pĂ„ fem udenlandske journalistkilder ud fra ca. 50-60  indvilligede i at bruge pseudonymer pĂ„ dem, nĂ„r de blev citeret, fordi de primĂŠrt pĂ„ Barcelona var bange for at fĂ„ lukket deres adgang til klubben.

- Jeg har ikke brugt varedeklaration pĂ„ det, og det var naturligvis ikke i orden. Jeg skulle have gjort det tydeligere eller blot gjort dem anonyme.. 

- Det er Onside, der har ivĂŠrksat en undersĂžgelse af mig og bringer et indslag om mig. Der er intet i forhold til danske kilder. Jeg har skrevet flere tusinde artikler igennem min karriere, og det er beklageligt, at en lille procentdel af kildebrug og dĂ„rlig dĂžmmekraft nu fĂ„r mig til at ligne branchens stĂžrste svindler. Det er folk fra TV 3 Sport og andre, som har Ăžnsket mig ned med nakken. Det har de fĂ„et nu. Jeg kigger indad og fremad. 

Falsk fodbold-interview ​Det var ogsĂ„ Michael Qureshi, der i samarbejde med en freelancejournalist skrev historien om den argentinske fodboldspiller Gonzalo HiguaĂ­n, som Ekstra Bladet bragte tilbage i oktober. I interviewet roste Napolis angriber blandt andet FC Midtjylland - et hold som Napoli skulle mĂžde samme aften. Selve interviewet skulle vĂŠre lavet af freelancejournalisten i samarbejde med den talienske sportsavis Corrierre dello Sport. Problemet var bare, at Napoli siden afviste, at interviewet nogensinde har fundet sted. Siden trak Ekstra Bladet historien tilbage. 

Presselogen pĂ„ TV 2 News har siden forsĂžgt at finde den italienske journalist, gennem italienske samarbejdspartnere. Det er ikke lykkes. 

- Det tog ikke lang tid at se, noget var galt

Historien om Higuín-interviewet gav samtidig anledning til, at TV 3 Sport begyndte at grave i sagen. Og torsdag konfronterede tv-kanalen sÄ Michael Qureshi med sit fund. Fredag morgen sendte Ekstra Bladet sÄ pressemeddelelsen ud om, at Michael Qureshi var blevet bortvist. Det fortÊller ledende redaktionschef pÄ TV 3 Sport Kim Mikkelsen til TV 2.

- Det var i kÞlvandet pÄ den sag, at vi blev gjort opmÊrksomme pÄ, at der var mere at komme efter. Det tog ikke ret lang tid, under fem minutter med en google-sÞgning, at se, at her var noget, som ikke sÄ godt ud, siger han.

Kim Mikkelsen vil dog ikke komme nĂŠrmere ind pĂ„, hvilke historier TV 3 Sports research har fundet frem til, ligesom han heller ikke vil udtale sig yderligere om Michael Qureshis reaktion pĂ„ sagen. 

Har ikke flere kommentarer

I dagens pressemeddelelse nĂŠvner Ekstra Bladet ogsĂ„ sagen om Higuain. 

- Michael Qureshi og Ekstra Bladet har tidligere pĂ„ efterĂ„ret vĂŠret involveret i den sĂ„kaldte Calandrelli-sag, hvor et falsk interview med Napoli-stjernen Gonzalo Higuain blev bragt i Ekstra Bladet og pĂ„ ekstrabladet.dk. Interviewet er senere trukket tilbage og Ekstra Bladet har beklaget, at det pĂ„gĂŠldende interview blev bragt, skriver avisen. 

- Qureshis arbejdsmetoder er naturligvis helt uforenelige med at vĂŠre ansat pĂ„ Ekstra Bladet. NĂ„r undersĂžgelsen af Michael Qureshis artikler her pĂ„ stedet er afsluttet, sĂ„ vil Ekstra Bladet fremlĂŠgge resultatet – ogsĂ„ for vores lĂŠsere – og indtil da har jeg ikke yderligere kommentarer, siger Ekstra Bladets ansvarshavende ChefredaktĂžr, Poul Madsen. Du kan se interview med ham her:

Michael Qureshi har tidligere vÊret sportsjournalist pÄ BT. TV 2 har uden held forsÞgt at fÄ kontakt til Michael Qureshi, for at fÄ en kommentar i sagen.

TV 2 har vĂŠret i kontakt med Ekstra Bladets chefredaktĂžr Poul Madsen.

- Jeg har ikke yderligere at sige end pressemeddelesen, sÄ lÊnge vores undersÞgelse pÄgÄr, lyder det fra chefredaktÞren.

OgsÄ BT vil nu se nÊrmere pÄ sagen.

- Vi tager sagen om Michael Qureshi meget alvorligt og er i gang med at undersĂžge sagen, siger chefredaktĂžr Olav Skaaning Andersen til Mediawatch.