Samfund

Ny rapport: Hver syvende unge har gældsproblemer

I dag myldrer adskillige mennesker ud i butikkerne for at købe julegaver på den store shoppedag, Black Friday, blandt dem mange unge.

Men ifølge en ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden har hver syvende unge svært med at overskue økonomien, når de kaster sig ud i julehandlen. Ifølge rapporten oplever hele 13,4 procent af de danske unge mellem 18 og 30 år gældsproblemer.

- Det er et meget stort antal og et virkelig stort samfundsproblem, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til TV 2.

I rapporten bliver gældsproblemer defineret som gentagne betalingsproblemer i forhold til f.eks. husleje eller andre vigtige udgifter. Rapporten viser at de unges gældsproblemer er væsentlig større end f.eks. omfanget af unge i RKI-registret. Det tal er ellers højt nok - seks procent af de 18-30 årige, 54.000, er registreret i RKI - et foruroligende højt tal, mener Forbrugerrådet Tænk.

Unge har svært ved at håndtere udfordringer

Med mulighed for kassekreditter, afbetalingsordninger og digitale kviklån til forbrug er adgangen til forbrugerkredit, accelereret voldsomt i det nye årtusinde, mener Forbrugerrådet Tænk.

- I dag er der sjældent andre end forbrugeren selv til at bremse lånefesten, hvilket stiller helt nye krav til de unge Det handler ikke kun om at kende og kontrollere sin økonomi, men i stigende grad også om at bevare det kølige overblik på en både fysisk og digital markedsplads, hvor man konstant opfordres til hurtigt forbrug for lånte penge, siger Anja Philip.

Hun konstaterer, at mange af de unge har problemer med at overskue deres økonomi.

- Vi kan ud fra vores resultater se, at en foruroligende stor andel af dagens unge har vanskeligt ved at håndtere de mange udfordringer, og at det kan have langvarige negative konsekvenser, siger Anja Philip. 

Ifølge Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden påvirker gældsproblemerne de unge.

- Vi ved, at gældsproblemer påvirker de unge helt ned til, om de får noget ordentligt at spise og om de sover godt om natten. Og generelt viser vores analyser, at unge med gældsproblemer har en betydeligt lavere tilfredshed med livet og at deres egen oplevelse af deres helbred er langt dårligere end unge uden gældsproblemer. Både for de unges og for samfundets skyld, bør vi sætte ind med forebyggelse, så færre unge ender i en gældsspiral, der kan påvirke dem negativt i mange år frem og gøre deres muligheder for at bidrage positivt til samfundet betydeligt ringere, siger Gurli Martinussen.