Samfund

Ny film bringer 70 år gammel historie frem i lyset

- Det gik alt for stærkt med rydningen. Derfor røg der alt for mange mand. Vi danskere burde have holdt lidt igen.

Det fortæller den tidligere soldat Folke Petersson om sine oplevelser for 70 år siden, da han som dansk soldat spillede en rolle i det, der sidenhen er blevet kaldt et mørkt kapitel i Danmarkshistorien.

Efter anden verdenskrig lå der halvanden million sprængfarlige landminer langs den jyske Vestkyst, gravet ned i sandet af den tyske besættelsesmagt under krigen.

De danske myndigheder valgte at sætte 2000 tyske krigsfanger til at rydde op, men danske soldater som Folke Petersson holdt vagt over dem. De tyske krigsfanger fik fjernet mellem 1,4 og 1,5 landminer fra Vestkysten, men det farlige arbejde kostede 214 af dem livet.

Folke Petersson så selv nogle af ulykkerne ske:

- Der var en, der snublede over en tråd og udløste en stokmine, der var så tæt på, at de røg alle sammen. Det siger bang, og så skriger syv mand. De er faldet ned alle syv, fortæller han.

Minerydningen på den jyske Vestkyst er emnet for en ny dansk film ”Under Sandet”, der får premiere på næste torsdag. Og selv for en af filmens hovedrolleindehavere var det en overraskelse at stifte bekendtskab med den blodige historie fra årene 1945 – 47:

- Jeg er jo vokset op med, at vi har været de gode samaritter, der har hjulpet jøderne til Sverige og så videre. Og så dukker det her lille stykke historie op, og så finder man ud af, at det var vi slet ikke, siger skuespilleren Roland Møller, der spiller en af hovedrollerne i filmen.

Lokalt vil man dog gerne have den dramatiske, men glemte historie frem i lyset. Varde kommune, der har mange kilometer af Vestkystens sand indenfor kommunegrænsen, har investeret 1,2 millioner kroner i filmen og håber at få pengene ind igen ved øget turistinteresse.

- Vi har i forvejen 3,7 millioner overnatninger her langs med Vestkysten. Kan vi øge det tal med 100.000 på baggrund af en god satsning på en film, så er det en rigtig god forretning for Varde, siger borgmester Erik Buhl Nielsen.