Samfund

Borgmester afviser kritik af dårlig ældrepleje

TV 2 har den seneste uges tid sat fokus på ældreplejen i Danmark. Flere pårørende har fortalt, hvordan deres nærmeste er blevet svigtet på flere af landets plejehjem. To af de mest opsigtvækkende eksempler stammer fra plejecentret Margretecentret i Maribo. De ældre selv og deres pårørende har flere gange klaget over den uværdige pleje.

En kritik, som borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), i første omgang ikke ville kommentere på. Men det vil han nu:

- Vi har de seneste to år, hvor vi har siddet på posterne, ikke fået nævneværdigt mange henvendelser. Vi får at vide gennem vores tilsyn, at vi forholder de kvalitetsstandarder på vores plejecentre, som vi har vedtaget. De pårørende skal være velkomne til at kontakte mig og sige, at sådan ser verden ud derude, så forholder vi os til de henvendelser, vi får, siger Holger Schou Rasmussen i dag til TV 2.

TV 2 er imidlertid i besiddelse af omkring 10 klager alene fra Jane Bøgelund Andersen. Hun kalder behandlingen af sin demente mand Jørn for ”frygtelig” og ”uværdig”.

- Ja, ja, men det er jo en og samme person. Det er jo ikke hundrede forskellige personer. Det kan godt være, der er en, der har klaget mange gange, men det betyder jo ikke, at forholdene er sådan for alle, lyder svaret fra borgmesteren på Lolland.

- Værdighedsmilliard er et bluffnummer

Regeringen, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har netop tildelt landets kommuner en såkaldt ”værdighedsmilliard” gennem finansloven. Pengene skal sikre en værdig pleje af de svageste ældre. Men der lyder allerede nu kritik af, at pengene slet ikke rækker.

De penge I får fra værdighedsmilliarden, kan de rette op på nogle af de forhold?

- Det er en lidt ærgerlig præmis, vi får den på, fordi det er kommunerne, der selv betaler den gennem det her omprioriterings-bidrag. Man tager jo med den ene hånd dobbelt så meget, som man giver tilbage til kommunerne. Så det synes jeg er en mærkelig, mærkelig konstruktion, lyder det fra borgmesteren.

Foreløbigt skal vi i 2017 og 2018 aflevere 18 millioner - og får 10 millioner. Hvis vi skal friholde ældreområdet, så skal vi finde alle de penge på andre områder, og det betyder jo, at det bliver endnu mere skrabet, og så står vi her til næste år og fortæller en historie om, at de psykisk syge eller handicappede ikke får den hjælp, de skal have - og det synes jeg er utroligt problematisk. Det er et bluffnummer. Jeg vil da hellere beholde de 18 millioner, vi skal give ud, end jeg vil have de 10 millioner, siger Holger Schou Rasmussen til TV 2. 

Lolland Kommune har været igennem flere besparelser på ældreområdet, som blandt andet har fået Enhedslisten og SF til at stemme imod det netop vedtagne budgetforlig.

Se mere i TV 2 Nyhederne klokken 19 torsdag aften.

T2Toolbox embed