Samfund

Lovede gratis drømmerejser og fodboldbilletter: Nu er Facebook-side lukket

Sverige fik 2-2 i Parken - men ingen fik billetter til kampen via rejseportalen.dk Scanpix

Har du givet et like på Facebook eller måske trykket "share" med et lille håb om at få din drømmerejse til gengæld, eller måske komme i Parken og se Danmark mod Sverige? Så er du langt fra den eneste. Rejseportalen.dk har været voldsomt populær de seneste måneder på Facebook, hvor konkurrence efter konkurrence har lovet danskere alverdens præmier. Men nu er siden pludselig lukket.

Rejseportalen.dk kom allerede i fokus for at være en fup-side i oktober, da godtroende danskere ville til fodbold i Parken.

"Folk bliver snydt"

5x2 billetter var det ifølge siden muligt at vinde, og lodtrækningen havde DBU's logo, men det var fup, og lodtrækningen var ulovlig, skrev blandt andre Berlingske.

- Det er totalt uacceptabelt. Folk bliver snydt, og de tror måske, at vi er afsendere, sagde DBUs chef for forretningsudvikling, Jacob Lauesen, til DR i slutningen af oktober.

DBU truede dengang med at få lukket siden og sende unionens advokat ind i sagen.

- Vi kører sagen via vores advokat. Vi kunne selvfølgelig også gå ind og skrive i en tråd på siden, men der er så mange brugere i tråden, så vores besked vil nok alligevel forsvinde med det samme. Vi tror på, at den rigtige måde at gøre det på er, at få siden lukket ned gennem Facebook selv. Forhåbentlig kommer det til at ske hurtigt.

Siden er dog efterfølgende åbnet igen og har udlovet andre typer konkurrencer, hvor danskere kunne komme på rundrejse i USA. 12 natter på femstjernede hoteller, samlet set 75.000 kroner i lommepenge tilmed. For godt til at være sandt? Sådan bliver det i hvert fald udskreget ifølge en Facebook-side, der løbende overvåger netop Facebook-sider for at advare danskerne om de falske, der er i omløb.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Facebook-siden "Kendt spamsider" fejrer brugerne nu, at de har haft held til at anmelde rejseportalen.dk så meget, at den er blevet lukket af Facebook.

Domæne-ejere ville lukke side

TV 2 har forgæves forsøgt at finde frem til ejerne bag den nu lukkede rejseportalen.dk på Facebook for at spørge ind til konkurrencerne, som mange danskere har deltaget i. Rejseportalen.dk som domæne har sendt brugerne videre til netdating.dk, men ejerne bag den hjemmeside afviser at have noget at gøre med den nu lukkede Facebook-side. 

Faktisk oplyser ejeren af NetDating, at de selv har forsøgt at få Facebook til at lukke rejseportalen.dk på Facebook. Noget, der altså nu er sket.

For at tage afstand fra rejseportalen.dk på Facebook har ejerne af domænet nu også skrevet på hjemmesiden, at der har været en fup-side i omløb:

"Der kører i øjeblikket konkurrencer på Facebook fra en falsk Facebookside under vores navn. Vi har dog INTET med disse konkurrencer at gøre, og konkurrencerne er dermed falske," står der.

Falske sider er pengemaskiner

Det er langt fra den første side, der lover gratis rejser og andre store præmier, hvis danskere blot "liker". Mange sider dukker op som fup-sider på Facebook, og det kan der være en rigtig god forretning i.

- Det her har fundet sted siden de sociale medier blev skabt. På internettet er det sådan, at trafik er penge værd, så hvis en Facebook-side har en stor portion 'likes', er det også muligt at sende reklamer ud, man kan tjene penge på. Jo større publikum, desto flere penge kan man tjene, har Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier, tidligere forklaret til TV 2.

Der er ifølge eksperter flere måder at undgå at blive snydt på nettet: Læs fem af de vigtigste her.