Lis' mor ligger med gennemblødt natkjole og våde lagener

Forholdene på landets plejehjem får nu pårørende til at råbe op.

Forholdene på landets plejehjem får nu pårørende til at råbe op. På Tårnparken Plejecenter i Nyborg har Lis Fisker Knudsen selv overtaget en del af plejen af sin mor.

Hun fik nok, efter at hun gentagne gange fandt sin mor ligge med fyldt ble og afføring op ad ryggen.

87-årige Gerda Møller har formentlig ikke lang tid igen. Siden januar har hun været sengeliggende på Tårnparken. For det meste af tiden sidder datteren ved morens side:

- Jeg besøger min mor hver dag, så vidt det er muligt. Nogle gange har jeg været her flere gange om dagen, siger Lis Fisker Knudsen til TV 2.

- Nødvendigt jeg kommer hver dag
Ifølge datteren er plejen nemlig i bedste fald mangelfuld og uværdig. I værste fald tyder den på omsorgssvigt. For eksempel når tænderne ikke bliver børstet.

- Det er derfor, det er så vigtigt, at jeg kommer her hver dag - og det er nødvendigt, at jeg kommer her hver dag, lyder det fra Lis Fisker Knudsen.

Ifølge datteren vågner moren nemlig ofte med gennemblødt natkjole og våde lagener - og nogle gange med afføring op af ryggen. Situationer, som hun har klaget over til plejehjemsledelsen, og sagen er nu på vej videre til kommunens ældreudvalg.

- Vi har den her debat i forhold til nogle pårørende, der engang imellem stiller nogle fuldstændigt vanvittige krav. Det her med, at de kommer med meldinger på, at hun ikke bliver behandlet ordentligt, som hun påpeger, det er ikke korrekt, siger Carsten Kudsk (DF), der er formand for Ældreudvalget i Nyborg Kommune.

Mange pårørende må komme hver dag
TV 2 Nyhederne har vi de seneste dage fortalt om det, der betegnes som uværdige forhold på danske plejehjem. F.eks. om Svend Olsen fra Maribo, der kun måtte gå på toilettet fire gange om dagen. Og om beboere på et plejecenter i Vejle, der også må vente på toilettet - eller bare på at komme i seng.

Og når plejen svigter, er det ofte de pårørende, der må på banen:

- Vi hører om rigtig mange, som kommer hver dag eller de fleste dage i ugen. Og i hvert fald hører vi om rigtig mange pårørende, som kommer oftere, end de har tid til i deres eget liv, fortæller Marie Lenstrup, der er formand for Pårørendeforeningen.

I dag tør Lis Fisker Knudsen ikke rejse væk fra sin mor i flere dage - uden i det mindste at få andre til at kigge forbi plejehjemmet.