Samfund

Ung feminist: Vi glemmer, at Michael Dyrby var offeret

- Når jeg ser på Michael Dyrby i denne her situation, så har jeg stor medfølelse med, hvad der er sket for ham. Han er blevet udsat for en krænkelse. Fordi den person, som han har delt billeder med, har delt dem med andre. Det er ulovligt og moralsk dybt uforsvarligt.

Det siger feministen og journalisten Emma Holten, der selv har været ude for at få nøgenbilleder offentliggjort mod sin vilje. Men efter at have været hårdt ramt af tillidsbruddet i lang tid, valgte hun sidste år at offentliggøre nye afklædte billeder af sig selv, for på den måde at genvinde kontrollen.

Hendes aktion gik verden rundt, og hun har siden været en feministisk stemme, der bliver lyttet til verden rundt.

- Ideen var præcis det her med fravær af samtykke. Jeg synes der i denne debat var en enormt fokus på det seksuelle. At det var nøgenheden og min blufærdighed, der var i fokus. Men for mig var det vigtigt at sige: det her handler ikke om bryster. Det handler ikke om sex. Det handlerom: Har jeg samtykket eller ej? Jeg havde ikke samtykket, og så er det et overgreb, og så er samtalen slut, siger hun.

- Det er et brud på samtykke, som er krænkende og enormt ydmygende, fordi man mister kontrollen over sin egen selvfremstilling. Man oplever også som offer en enorm mangel på forståelse for, hvor alvorligt et angreb man har været udsat for, siger hun.

Emma Holten i Romer og Svendsen, en del af Kulturen pĂĄ News.

I den aktuelle historie om nyhedschef Michael Dyrbys farvel til TV 2 føler hun, at ansvaret bliver placeret helt forkert:

- Man oplever et ansvar hos offeret, fordi de har gjort noget anderledes. Burde de have sendt de billeder? Var de for liderlige? Var de for begærlige? Alt muligt. Jeg vil ikke diskutere utroskab eller ikke utroskab, men ved at sende billeder har Michael Dyrby ikke skadet nogen mennesker.  Til gengæld er han blevet skadet rigtigt meget af andre.

En uhyggelig fremtid

- Jeg synes denne sag er indblik i en fremtid, som er virkelig, virkelig uhyggelig. Hvor mennesker i magtfulde positioner i samfundet ikke kan forvente privatliv og faktisk decideret latterliggøres offentligt, fordi de havde forventet privatliv, siger hun.

Men er han ikke blevet udsat for denne krænkelse, fordi han ikke har tænkt sig godt nok om. Vi har vel også selv et ansvar for at værne om vores privatliv. Skal vi så ikke holde os helt fra at sende private billeder?

-Den præmis kan vi godt gå ind på. Men hvis man er homoseksuel er der også en risiko for, at man bliver slået ned på gaden. Hvis man bærer tørklæde, kan man blive chikaneret. Hvis vi går ind på præmissen om, at mennesker, der gør ting, som ikke skader andre og som er totalt harmløse, skal acceptere præmissen om vold, så åbner det op for et samfund, som jeg ikke bryder mig om.

Elskerinden er krænkeren

Hvilken rolle spiller det, at offeret her er en mand?

- Vi har ret svært ved at se en mand som et seksuelt krænkelsesoffer. Vi joker meget lettere med det. Sådan hø-hø. Og vi har specielt svært ved at se kvinden som en krænker. Jeg mener bestemt den her elskerinde har krænket ham og har brudt hans samtykke på en måde, som er dybt uacceptabelt. Og det er der næsten ikke nogen der taler om.

-Hun ĂĄbner op for en enormt problematisk situation, hvor mennesker der forventer privatliv, pludseligt skal forvente afpresning. Vi har alle sammen et ansvar for ikke at kigge, ikke at dele, siger Emma Holten.