Samfund

Opfordrer til drab på jøder: I dag går han på talerstolen i København

Han har opfordret til drab på jøder og agiterer for, at Israel skal udslettes. Og søndag går Taimullah Abu Laban på talerstolen til den yderligtgående islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrirs årsmøde i Nørrebrohallen, der ejes af Københavns Kommune. 

Det oplyser Junes Kock, der er talsmand for Hizb ut-Tahrir, til TV 2. 

Talerlisten er ellers sædvanligvis hemmelig, når den omdiskuterede bevægelse samles én gang årligt. Men det oplyses altså, at den i mange kredse udskældte mand skal adressere forsamlingen til mødet og holde en tale under overskriften "demokratiets bygningsfejl". 

Opfordrer til drab på jøder

Taimullah Abu Laban er søn af den afdøde og kontroversielle imam Ahmad Abu Laban. Han er blevet kendt for at formulere sig i så hårde vendinger, at det blev for skrap kost for selv hans egen far. 

- Jeg synes, min søn bevæger sig i en forkert retning. Han har en ting til fælles med Hizb-ut-Tahrir, og det er uhøflighed og dumhed, sagde Abu Laban i 2010 til Politiken.

Samme år holdt sønnen en tale med titlen "Jødestaten graver sin egen grav", hvor han blandt andet sagde om Israel, at "jihad er en pligt under enhver muslimsk leder." 

Og: "Det er sværdet, som jøderne forstår. De forstår ikke andet. Dræb."

En forpligtelse overfor jødisk miljø

Politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, er stærkt fortørnet over, at man ikke kan forhindre en åbenlyst jøde-fjendsk mand som Taimullah Abu Laban i at gå på talerstolen i kommunens egne lokaler. 

- Vi har jo røvet i Københavns Kommune, om vi kunne forhindre Hizb ut-Tahrir i at forsamles. Men så længe de ikke opfordrer til drab eller lignende og ellers holder sig indenfor loven - i dette tilfælde folkeoplysningsloven, så kan vi ikke gøre noget, siger han til TV 2. 

- Men nu er der så en mand, der rent faktisk opfordrer til drab i en forening, der åbent opfordrer til had mod jøder og har rigtig mange ubehagelige episoder bag sig, hvor jøder er blevet antastet i Københavns Kommune. Så har vi en forpligtelse overfor det jødiske miljø for at sørge for, at det her ikke sker, siger Lars Aslan Rasmussen.

Kommunen kan ikke nægte

Kultur- og Fritidsborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF), har via sin forvaltning bedt Hizb ut-Tahrir om at erklære, at arrangementet er lovligt, skriver TV 2 Lorry

Det har foreningen gjort. Og så længe foreningen er lovlig, er den sidestillet med andre foreninger og organisationer, hvorfor kommunen ikke kan nægte at stille lokaler til rådighed.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi måtte sige nej til foreninger, der ikke har et demokratisk sindelag. Men det kan vi ikke gøre på grund af lovgivningen. Jeg vil gerne endnu engang opfordre politikerne på Christiansborg til at ændre det, siger Carl Christian Ebbesen til TV 2 Lorry.

Ifølge Lars Aslan Rasmussen burde man have gjort endnu mere. Han havde gerne set, at borgmesteren havde inddraget Justitsministeriet for at få hjemmel til at gribe ind overfor Hizb ut-Tahrir. 

- Nu er skaden jo sket. Nu skal der sidde 2000 unge mennesker og høre på det, siger han om Taimullah Abu Labans "demokratiets bygningsfejl"-tale.

Andre kontroversielle talere

En anden af talerne har også skabt overskrifter. Det er Zahid Mansour (ej at forveksle med Said/Sam Mansour, den nu fængslede danskmarokkaner, der er kendt som "Boghandleren fra Brønshøj", red.). 

Zahid Mansour er formand for Brøndby Strand IK, og det vakte opsigt sidste år, da Hizb ut-Tahrir-medlemmer overtog bestyrelsen i idrætsklubben. 

Bestyrelsen var valgt på demokratisk vis, men blev stærkt kritiseret, da kritikerne mente, at Mansour og co. ville bruge idrætsklubben som platform til at udbrede antidemokratiske holdninger. 

Politiet forventer ingen ballade

Der plejer at komme mere end 1000 mennesker til organisationens årsmøder. 

Der er annonceret en moddemonstration, der skal "kvæle (hadet, red.) med kærlighed".

Københavns Politi er bekendt med arrangementet. Men ifølge vagtchef Michael Andersen forventer politiet ikke, at hverken mødet eller de annoncerede demonstrationer vil give ballade. Hizb ut-Tahrirs årsmøde er en årlig begivenhed, og selvom det skaber heftig debat, har det ikke udmøntet sig i optøjer. 

Hizb ut-Tahrir

- Hizb ut-Tahrir betyder Befrielsespartiet eller Frihedspartiet

- Partiet blev stiftet i 1953 i Jerusalem af den retslærde sheikh Taqiuddin an-Nabhani. Partiets øverste ledelse holder i dag til i Jordan.

- Hizb ut-Tahrir arbejder for en forening af alle muslimer under et islamisk styre (kalifat), fjernelse af al vestlig indflydelse i den islamiske verden (Dar al-Islam) og et liv efter den rette islamiske levemåde.

- Hizb ut-Tahrir har været repræsenteret i Vesten siden 1960.

15 ekstreme grupper i Danmark

SFI har netop offentliggjort rapporten ”Antidemokratiske og ekstremistiske miljøer i Danmark”. Her kortlægges 15 miljøer, som fordeler sig således:

Seks højreradikale miljøer:

Danish Defence League

Danmarks Nationale Front

Dansk National Socialistisk Bevægelse

Right Wings

Stop Islamiseringen af Danmark

Folkebevægelsen mod indvandring

Fire venstreradikale miljøer:

Antifascistisk Aktion

Antiracistisk Netværk

Libertære Socialister

REDOX

Fem islamistiske miljøer:

Hizb ut-Tahrir

Kaldet til Islam

Dawah-centret

Dawah-bærere