Samfund

Den store skyr-konkurrence: Island er stadig mester

Skyr, den særlige islandske yoghurt, er på få år gået fra at være en egnsret fra Nordatlanten til at være en udbredt sundhedsspise i Danmark.

Og det er gået rigtigt stærkt.

Da Thise Mejeri i Vestjylland introducerede Skyr herhjemme i 2006, producerede mejeriet 200 kilo om ugen.  I dag producerer mejeriet tusind gange så meget, nemlig omkring 200 tons om ugen. Og dertil kommer al den skyr, der bliver produceret på andre danske mejerier som Arla og Løgismose.

Men selv om danskerne er kommet efter det, så er islændingene stadig skyrens sande mestre.

Det blev slået fast i dag på International Food Contest i Herning, da islændingene for tredje år i træk vandt konkurrencen om den bedste skyr.

-Hemmeligheden ved den islandske skyr er de bakterier vi tilsætter i mælken. Det er et håndværk, der har en lang historie, siger mejeritekniker August Thor Jonsson fra det vindende mejeri MS Selfossi, der kunne præsentere den bedste skyr-variant blandt 67 konkurrence-deltagere.

Skyr har været produceret på Island siden det niende århundrede. Det er en ”koncentreret” variant af yoghurt, der er både fedtfattig og proteinrig.  Der bruges tre eller fire gange så meget mælk til at lave en kop skyr som der går til en kop almindelig yoghurt, og det resulterer i et proteinindhold, der er tre gange så højt som i almindelig yoghurt.

Så sundt er det – men smager det også godt.

Det debatterer læserne netop nu på TV 2s Facebookside. Giv dit besyv med her: