Samfund

TV 2 punkterer myte: Syriske flygtninge er ikke bedre uddannede

Det har været nævnt så ofte: Flygtninge fra Syrien skiller sig ud ved at have mere uddannelse end andre flygtninge. Det passer dog tilsyneladende ikke.

TV 2 Nyhederne har gennemført en rundspørge blandt 634 nyankomne flygtninge. Den viser, at syrerne gennemsnitligt har gĂĄet 10 ĂĄr i skole. Det er nøjagtig lige sĂĄ lang tid som den samlede gruppe af flygtninge. OgsĂĄ den store gruppe af flygtninge fra Eritrea har gennemsnitligt gĂĄet 10 ĂĄr i skole. 

Rundspørgen viser også, at syv ud af ti syriske flygtninge er såkaldte latinske analfabeter, dvs. at de ikke kan læse og skrive med vores alfabet. Også her svarer det til gennemsnittet af alle flygtninge.

Myten om de særligt højtuddannede syrere er tilsyneladende opstĂĄet gennem forskellige udtalelser i medierne. For eksempel sagde generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, til DR i september,  at ”gennemgĂĄende er det rigtigt at sige, at syrerne er bedre uddannede”.

OgsĂĄ de Radikales daværende integrationsminister Manu Sareen talte sidste ĂĄr  pĂĄ TV 2 News om, at der kommer ”læger og ingeniører” til Danmark.

Det fik dem til at undre sig i Hjørring Kommune.

- Det vi så på landsdækkende TV var læger og ingeniører, men der kom ingen læger og ingeniører til Hjørring. De havde meget lavere uddannelsesbaggrund, siger Mona Sproegel, kontorchef i Hjørring Kommune.

Forført af myten

OgsĂĄ i Greve Kommune er de blevet overraskede over uddannelsesniveauet.

- Jeg tror, at vi alle sammen var lidt forført af myten der verserede om, at de syriske flygtninge var højtuddannede og dermed ret hurtigt ville kunne indgå på det danske arbejdsmarked, sigerAnna Søgaard, der er jobcenterchef i Greve Kommune.

På den lokale sprogskole i Hjørring møder vi syriske Mohamad Joulak. Han har selv gået i skole i lidt over 11 år. Han fortæller, at mange syrere stopper med at uddanne sig efter folkeskolen.

- Mange stopper efter 10 år for at arbejde. Måske fordi det er svært for dem at fortsætte, da de har brug for penge, siger Mohamad Joulak, der selv drømmer om at uddanne sig til datalog i Danmark, siger han.

Hver syvende syriske flygtning har gĂĄet i skole i 16 ĂĄr eller mere svarende til for eksempel en bacheloruddannelse.