TV 2 punkterer myte: Syriske flygtninge er ikke bedre uddannede

Det har været nævnt så ofte: Flygtninge fra Syrien skiller sig ud ved at have mere uddannelse end andre flygtninge.

Det har været nævnt så ofte: Flygtninge fra Syrien skiller sig ud ved at have mere uddannelse end andre flygtninge. Det passer dog tilsyneladende ikke.

TV 2 Nyhederne har gennemført en rundspørge blandt 634 nyankomne flygtninge. Den viser, at syrerne gennemsnitligt har gået 10 år i skole. Det er nøjagtig lige så lang tid som den samlede gruppe af flygtninge. Også den store gruppe af flygtninge fra Eritrea har gennemsnitligt gået 10 år i skole. 

Rundspørgen viser også, at syv ud af ti syriske flygtninge er såkaldte latinske analfabeter, dvs. at de ikke kan læse og skrive med vores alfabet. Også her svarer det til gennemsnittet af alle flygtninge.

Myten om de særligt højtuddannede syrere er tilsyneladende opstået gennem forskellige udtalelser i medierne. For eksempel sagde generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, til DR i september,  at ”gennemgående er det rigtigt at sige, at syrerne er bedre uddannede”.

Også de Radikales daværende integrationsminister Manu Sareen talte sidste år  på TV 2 News om, at der kommer ”læger og ingeniører” til Danmark.

Det fik dem til at undre sig i Hjørring Kommune.

- Det vi så på landsdækkende TV var læger og ingeniører, men der kom ingen læger og ingeniører til Hjørring. De havde meget lavere uddannelsesbaggrund, siger Mona Sproegel, kontorchef i Hjørring Kommune.

Forført af myten
Også i Greve Kommune er de blevet overraskede over uddannelsesniveauet.

- Jeg tror, at vi alle sammen var lidt forført af myten der verserede om, at de syriske flygtninge var højtuddannede og dermed ret hurtigt ville kunne indgå på det danske arbejdsmarked, siger Anna Søgaard, der er jobcenterchef i Greve Kommune.

På den lokale sprogskole i Hjørring møder vi syriske Mohamad Joulak. Han har selv gået i skole i lidt over 11 år. Han fortæller, at mange syrere stopper med at uddanne sig efter folkeskolen.

- Mange stopper efter 10 år for at arbejde. Måske fordi det er svært for dem at fortsætte, da de har brug for penge, siger Mohamad Joulak, der selv drømmer om at uddanne sig til datalog i Danmark, siger han.

Hver syvende syriske flygtning har gået i skole i 16 år eller mere svarende til for eksempel en bacheloruddannelse.

 

Sådan gjorde vi

Sådan gjorde vi

TV2 har på fem forskellige asylcentre delt et spørgeskema ud til asylansøgere over 18 år.

634 asylansøgere har svaret på et eller flere af de spørgsmål vi har stillet.

Vi har bedt dem svare på, hvor mange år de sammenlagt har gået i skole, eller været under uddannelse.

Derudover har vi spurgt om de har behov for undervisning, for at lære at læse og skrive med det latinske alfabet.

Undersøgelsen er gennemført fra den 19-28. oktober 2015.