Tre ud af fire danskere er imod at spare på uddannelser

16x9
Fra en demonstration i 2013, hvor studerende demonstrerede mod planerne om at de skulle komme igennem studiet hurtigere. Foto: Scanpix

74 procent af danskerne - eller knap tre ud af fire - er imod regeringens planer om nedskæringer på uddannelsesområdet på i alt 8,7 milliarder kroner

74 procent af danskerne - eller knap tre ud af fire - er imod regeringens planer om nedskæringer på uddannelsesområdet på i alt 8,7 milliarder kroner

Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Danske Studerendes Fællesråd og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, som sammen med en række andre organisationer - i alt 38 - har sluttet sig sammen i Uddannelsesalliancen.

Både gymnasielever og studerende demonstrerer i dag klokken 16 på Christiansborg Slotsplads mod regeringens spareplaner. 20.000 ventes at deltage.

Epinion-undersøgelsen omfatter interviews med 1007 personer, og den viser også i alt næsten halvdelen af regeringspartiet Venstres vælgere - 45 procent, er skeptiske overfor spareplanerne. 11 procent af Venstres vælgere er helt uenige i planerne, mens 34 procent af Venstres vælgere i mindre grad er uenige.

Skeptiske
Også hos støttepartiet Dansk Folkeparti er vælgerne ifølge undersøgelsen skeptiske - her er i alt 47 procent helt uenige eller mindre enige i planerne om at spare 8,7 milliarder kroner.

Blandt Socialdemokratiske vælgere er modstanden massiv - her er 56 procent helt uenige, mens 29 procent er mindre enige i planerne om besparelser - det betyder ifølge undersøgelsen, at i alt 85 procent af de socialdemokratiske vælgere er skeptiske overfor besparelserne.

- Vores undersøgelse viser, at Venstre-regeringen er ude af trit med befolkningen af sine egne vælgere. Det samme vil Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet være, hvis de vælger at lægge stemmer til Venstre-regeringens finanslovsforslag, siger Yasmin Davili, formand for Danske Studerendes Fællersråd og Veronika Schulz, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.


 

I alt skal der ifølge finanslovsforslaget spares 8,7 mia. kroner på uddannelsesområderne.

Alle uddannelses-institutioner skal hver især spare to procent af deres budget i de næste fire år.

Det betyder, at der skal spares 3,3 milliarder kroner på uddannelse og forskning, et område, som hører under forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V).

Der skal spares 5,4 milliarder på b.la. skoler og gymnasier, som hører under børn- og ungeminister Ellen Trane Nørby (V).