Svinek√łdsdebatten raser: Nationalspise eller bare usundt?

Svinek√łd til b√łrnene i daginstitutionerne eller ej - det har v√¶ret en j√¶vnligt opblussende debat i Danmark de senere √•r.

Nu har Randers Kommune kr√¶vet, at alle daginstitutioner i de to kommuner serverer svinek√łd til b√łrnene, fort√¶ller TV 2 √ėstjylland. Og den nyhed har f√•et debatten igang igen.

Det sker ikke mindst på TV 2 Nyhedernes Facebook-side, hvor flere end 200 personer torsdag formiddag havde kommenteret sagen på bare en halv time.

Krav om nærende mad

Debatt√łrerne kan sorteres i to bunker: De, der mener, at svinek√łd er en vigtig del af den danske identitet, og derfor ogs√• skal serveres i landets b√łrnehaver. Og de, der mener, at institutionerne selv m√• bestemme, hvad de vil give b√łrnene at spise, hvis bare det er god og n√¶rende f√łde.

- For mit vedkommende b√łr det v√¶re et krav om sund og n√¶rende mad, og s√• m√• det da v√¶re den enkelte institution, der bestemmer menuen uden nogen krav om det ene og det andet, skriver Allan Thorup.

Artiklen fortsætter under billedet...

- Jeg forst√•r ikke problemet. Da jeg var barn, gik jeg i skole og p√• fritidshjem med b√łrn fra alle mulige andre kulturer, og der blev taget de n√łdvendige hensyn uden stor ballade. Det her er da at skabe et problem, der ikke beh√łver v√¶re der, skriver Cristina Regitse Bilde Lauridsen.

- Vi er i Danmark, og der spiser vi svine k√łd, s√• det er selvf√łlgelig ogs√• i vores b√łrnehaver og andre steder. N√•r det er sagt, synes jeg godt, at man kan tage hensyn til dem, der ikke spiser svinek√łd og servere noget andet for dem, skriver Inge Degling.

Hvad med kemien

Der er dog ogs√• dem, der argumenterer for, at svinek√łdsindtaget i b√łrnehaverne skal modereres - fordi det ikke er sundt nok.

- Jeg foretr√¶kker ogs√• mindre svinek√łd, da det anbefales af bl.a WHO. Hvorfor skal mine b√łrn tvinges til at spise svinek√łd, fordi der er nogle, der er i gang med en hetz imod muslimer, sp√łrger Jane Brander Rasmussen.

- Hvorfor snakken om svinek√łd, s√• sundt er det ikke med alt det kemikalie, grissebasserne f√•r. Hvis man skal spise gris, skal det v√¶re √łkologisk. K√łdp√łlse, spegep√łlse og leverpostej er der vel ikke meget sundhed i, uden det er hjemmelavet. Vi vil ikke havde alle de tils√¶tningsstoffer, de fylder maden med, skriver Nina Fjordside.

Du kan deltage i debatten i Facebook-opslaget herunder.