Samfund

Kommune kræver svinekød i daginstitutionerne

I Randers skal det være muligt at få serveret svinekød i alle daginstitutioner. Det viser en undersøgelse, TV 2 Østjylland har foretaget i regionen.

Det er Venstre og Dansk Folkeparti i byrådet, der i Randers har besluttet, at alle institutioner skal tilbyde svinekød, efter børnehuset Jenumparken ikke serverede svinekød, fordi en del af børnene ikke spiser det.

Det krav deler vandene blandt forældrene i Randers Kommune.

- Jeg synes ikke, der skal være tvang i institutionerne her, siger Michael Vest til TV 2 Østjylland.

- Mennesker og institutioner skal bestemme selv, siger Lida Banderyan.

- Jeg synes, det er fint nok. Jeg synes ikke, vores børn skal straffes, siger Heidi Sørensen.

Statsminister kommenterede menuen

Debatten om svinekød i daginstitutioner har verseret i flere omgange de seneste år, efterhånden som flere institutioner har valgt svinekødet fra. Den kørte på højeste blus i 2013, hvor daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gik ind i diskussionen.

- Det skal ikke være sådan i Danmark, at man langsomt sniger danske traditioner ud af vores offentlige institutioner. Altså, om man har juletræ, eller man spiser flæskesteg eller spiser almindelige frikadeller, sagde hun til Politiken.

- Det skal man ikke langsomt snige ud af vores offentlige institutioner, fordi man skal tilpasse sig en anden kultur. Det er jeg ganske enkelt imod. Og på de enkelte institutioner skal man være meget varsom med, hvordan man håndterer det.

Det er kommunalbestyrelsen i hver kommune, der udstikker de overordnede retningslinjer for en kostpolitik, som hver enkelt daginstitution så tolker og forsøger at leve op til.