Samfund

40.000 på gaderne i København og Aarhus nu: Demonstrerer mod spareplaner

- I skærer - vi bløder.

Sådan står der på et banner, som demonstranter har med på Rådhuspladsen i København.

Lige nu protesterer op mod 40.000 gymnasie-elever og studerende i København og i Aarhus ved store demonstrationer mod regeringen, der har varslet milliard-besparelser på uddannelses-området.

- De her besparelser vil skade kvaliteten af vores uddannelse. Det vil få katastrofale følger. Vi håber vi kan påvirke processen, og vi vil gerne sende et signal om, at vi er mange, siger en af initiativtagerne til demonstrationen, Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF) til TV 2.

DSF har sammen med Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) og en række andre organisationer arrangeret demonstrationen.

Sindssygt

- Vi har et problem med vores erhvervsuddannelser, de er klart underfinansieret, siger Steffen Andersen, formand for Handelsskoleelverne til TV 2.

- Jeg er sikker på regeringen lytter nu, og er rigtig bange for, hvad der kommer ud af det her, siger Steffen Andersen, der glædede sig over stemningen på Rådhuspladsen.

- Det er fuldstændig sindssygt, konstaterede han.

Blandt demonstranterne var vreden over besparelserne stor.

- Jeg synes ikke det er nødvendigt, sagde en af demonstranterne, Ida Juul Pedersen, mens en anden foreslog besparelser andre steder.

- Man kunne f.eks. spare på Kongehuset, mener Maya Wolters. En tredje fattede ikke, at der skal spares på området.

- Det giver ikke mening at spare på uddannelsesområdet, sagde Peter Plesner.

SE DE TRE INTERVIEWS I VIDEOEN HERUNDER

Demonstrerer mod spareplaner

I alt er der 40.000 på gaderne på gaderne i København og Aarhus nu, mener arrangørerne.

- Vi har lige opgjort tal for demonstrationen. Der er mindst 30.000 i København og 10.000 i Aarhus, siger Heidi Klokker, næstformand og Uddanelsespolitisk ordfører i Danske Studerendes Fællesråd.

SE VIDEO FRA DEMONSTRATIONEN I AARHUS HERUNDER

Københavns Politi anslår dog klokken 16,25 kun, at der er mellem 10.000 og 15.000 demonstranter ved Rådhuspladsen i København.

Både gymnasielever og studerende demonstrerer mod regeringens spareplaner - og foreløbig har demonstrationerne ifølge arrangørerne tiltrukket dobbelt så mange mennesker som forventet. 13.000 havde via Facebook meddelt, at de deltog i demonstrationen i København, mens 7000 havde meldt sig til demonstrationen i Aarhus. I København starter demonstrationen på Rådhuspladsen. Ved 16,45-tiden bevægede demonstranterne sig til Christiansborg Slotsplads.

På Christiansborg Slotsplads, hvor stemningen var høj, glædede Yasmin Davali sig over stemningen.

- Jeg synes det går fremragende, og jeg synes der bliver sendt et stærkt signal til Ellen og Esben, sagde Yasmin Davali med henvisning til børne- og ungeminister Ellen Trane Nørby (V) og forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V).

SE INTERVIEW MED YASMIN DAVALI HERUNDER

I København forventer politiet trafikkaos i den indre by.

Skal spare to procent

I alt skal der ifølge regeringens finanslovsforslag, hvor besparelserne er med, spares 8,7 mia. kroner på uddannelsesområderne.

Alle uddannelses-institutioner skal hver især spare to procent af deres budget i de næste fire år.

Der skal spares 3,3 milliarder kroner på uddannelse og forskning, et område, som hører under forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V).

Der skal spares 5,4 milliarder på b.la. skoler og gymnasier, som hører under børn- og ungeminister Ellen Trane Nørby (V).

På Kultorvet ved Nørreport Station i nærheden af den store demonstration i København havde Venstres ungdom fra klokken 15,30 arrangeret en moddemonstration - og undervisning i samfundsfag og økonomi i protest mod at gymnasieleverne og de studerende boykotter undervisning. Her var godt 300 tilmeldt via Facebook.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen holder fast i spareplanerne.

- Jeg anerkender folks ret til at give udtryk for, hvad de mener. Men vi gør sådan set de unge en tjeneste ved at holde orden i økonomien, siger Esben Lunde Larsen til TV 2.

SE INTERVIEW MED UDDANNELSES-  OG FORSKNINGMINISTER ESBEN LUNDE LARSEN I VIDEO HERUNDER