Voldsomme trusler på Saxenhøj siden dobbeltdrabet

Et dobbeltdrab fik i maj 2014 forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing på forsiderne af de danske aviser.

Et dobbeltdrab fik i maj 2014 forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing på forsiderne af de danske aviser. En mand gik amok med en kniv, og det kostede en 69-årig læge og en 40-årig socialpædagog livet.

Gerningsmanden er siden blevet dømt til anbringelse for dobbeltdrabet. Men truslerne fortsætter mod de ansatte på stedet. Fem indberetninger til Arbejdsskadestyrelsen på grund af trusler er det blevet til siden den blodige hændelse 7. maj sidste år.

- To beboere slås indbyrdes med slag og spark. De to beboere truer hverandre med knive, lyder en af indberetningerne, hvor en ansat har lidt psykisk overbelastning.

En anden ansat bliver truet i november og føler sig efterfølgende angst:

- Skadevolder tæsker medbeboere med en stok, mens personalet holdes på afstand med trusler og ukvemsord.

Det er et vilkår
Erik Søndergaard, forstander på Saxenhøj, afviser ikke, at det kan ske en dag, at truslerne udvikler sig - og at 7. maj-hændelserne gentager sig. Truslerne og de voldelige oplevelser forsvinder ikke sådan lige.

- Jeg tror, det er et vilkår, når man arbejder med socialt udsatte. At forestille sig, at det helt ville være ude af vores system, det tror jeg ikke er realistisk.

- Det er aldrig rart, når det sker. Det er faktisk møgubehageligt. Men det skal håndteres, og jeg synes, vi håndterer det professionelt.

Skal vide, hvem beboerne er
En ting håber Erik Søndergaard på i forsøget på at reducere antallet af trusler på bostederne: Bedre kommunikation mellem dem og psykiatrien.

- Det er hamrende nødvendigt, at vi ved, hvem vi modtager.

- Der er mange ubehandlede, der forlader det psykiske behandlingssystem og bliver overladt til de kommunale botilbud, som vi er en del af. Mere sammenhæng mellem regionernes psykiatribehandling og kommunernes botilbud, det er vigtigt.

Minister vil lave nye retningslinjer
Socialminister Karen Ellemann (V) vil gerne gøre noget for netop at forbedre samarbejdet mellem de psykiatriske afdelinger og forsorgshjemmene.

- De har meget ret i, at overgangen fra et system til et andet, den skal være i orden. Den skal være oplyst i detaljer for alle medarbejdere, så man ved, hvad det er for nogle mennesker, man arbejder med, siger ministeren til TV 2.

- Vi er ved at kortlægge området, fordi vi gerne vil lave nationale retningslinjer, så der bliver en ensartethed.

Der er over 60 forsorgshjem i Danmark. Det er midlertidige bosteder for hjemløse, men mange af dem, der kommer på forsorgshjemmene, har meget større problemer end bare det at være hjemløs - fx stofmisbrug og psykiatriske diagnoser.

I løbet af en uge er ansatte på forsorgshjemmet St. Dannesbo ved Odense flere gange blevet truet af beboere. Truslerne har påvirket de ansatte så meget at fire medarbejdere modtager hjælp af en krisepsykolog.

Se TV 2's reportage fra St. Dannesbo i klippet herunder.

Fakta om Saxenhøj

  • Er et midlertidigt botilbud til hjemløse, men beboergruppen består ifølge Arbejdstilsynets rapport af ”hjemløse og socialt udsatte, hvoraf en del er misbrugere”
  • Saxenhøj har 55 pladser
  • Ophold sker efter selvhenvendelsesprincipptet og beboerne kan komme på alle tider af døgnet
  • Beboerne bor i egne værelser og har fælles køkken, bad og toilet. De kan vælge, om de vil spise i cafeteriet, eller om de selv vil lave mad i køkkenet
  • Beboerne betaler for deres ophold, og værelserne bliver derfor betragtet som private boliger
  • Personalet har kun adgang til værelserne, hvis de inviteres indenfor
  • Medarbejdergruppen på Saxenhøj består hovedsageligt af pædagoger, socialrådgivere og social- og sundhedsassistenter

Kilde: Arbejdstilsynet