Samfund

Video vækker undren: Falder meteorit ned i Danmark her?

Anders Hansen var tirsdag eftermiddag på vej hjem fra arbejde, da noget pludselig fik ham til at spærre øjnene op.

Midt på Storstrømsbroen, der forbinder Sjælland og Falster, så han pludselig noget falde ned fra himlen.

- Det går meget stærkt, og jeg ser det kun som et mørkt objekt, der laver en streg i mit synsfelt. Lidt som når man ser et stjerneskud, det kom virkeligt hurtigt, fortæller Anders Hansen til TV 2.

Da han befandt sig midt på broen med vand på begge sider og åben himmel over sig, undrede han sig over, hvor genstanden kunne være kommet fra.

Fanget på kamera

Til alt held havde Anders Hansen et såkaldt "dashcam" installeret i sin bil - et lille kamera, der optager videobilleder gennem forruden i biler. Se videoen i fuld længde her.

- Genstanden falder simpelthen bare ud af himlen. På resten af hjemturen tænker jeg kun på, om kameraet har kunnet opfange det. Så jeg skyndte mig hjem og tømte kameraet for at se, hvad det kunne være, fortæller Anders Hansen.

Men kameraet havde fanget situationen, og i videoen, som du kan se over artiklen, kan man tydeligt se en sort klump komme flyvende skråt ned gennem billedet og lande et sted ved siden af broen.

Anders Hansen har sendt videoen til TV 2 med spørgsmålet om, hvorvidt der kan være tale om en meteorit. Han vurderer selv, at genstanden var 20-30 centimeter stor, og at den formentlig landede ude i vandet - omkring 50-100 meter fra hans bil.

Ekspert forventer jordnær forklaring

TV 2 har vist videoen til en af Danmarks førende meteorit-eksperter, lektor Henning Haack fra Statens Naturhistoriske Museumi København.

Han synes, videoen virker ægte, og at det ser ud til at være en sten, der falder ned. Alligevel tror han ikke, at der er tale om en meteorit. Meteoritfald er nemlig uhyre sjældne, og det anslås, at der blot falder tre meteoritter ned i Danmark om året.

- Jeg tror, der er en mere jordnær forklaring. Meteoritter er trods alt langt sjældnere end menneskeskabte ting, der kan få helt almindelige sten til at flyve igennem luften. På en bro tænker jeg først og fremmest på sten, der kan have ramt andre biler og være sendt på en flyvetur, siger Henning Haack til TV 2.

Sten falder med "forkert" vinkel

Anders Hansen forventede selv, at der ville have været ild, hvis der var tale om en meteorit, men her tager han fejl. Ildkuglen fremkommer, når en meteor i overlydshastighed rammer den øvre atmosfære, men så snart den er bremset ned under lydhastigheden, falder den bare som en sten gennem den kolde atmosfære.

Her ses den bare som en sort sten – præcis som den på videoen, forklarer Henning Haack. Den skrå nedfaldsvinkel indikerer dog, at der ikke er tale om en meteorit.

- En meteorit vil falde næsten lodret ned, når den nærmer sig jordoverfladen. Den har ganske vist ramt den øvre atmosfære i en vilkårlig vinkel med en hastighed på typisk 15-20 km/s. Nede omkring 50-100 km højde vil den så være bremset ned til sin terminalhastighed på nogle hundrede kilometer i timen. Herfra vil den simpelthen falde lodret ned, forklarer Henning Haack.

En meteorit er derfor ikke det mest sandsynlige gæt, men det er ikke lykkedes TV 2 at opklare mysteriet. Måske er der tale om en død fugl eller noget helt tredje? Deltag i debatten og kom med dit eget bud på vores Facebook-side.

Sidste år lykkedes det for første gang i verdenshistorien at filme en meteorit i luften, efter at den er slukket. Du kan se optagelsen fra en norsk faldskærmsspringer herunder:

Meteorit:

En meteorit er et rumobjekt, der har overlevet faldet gennem Jordens atmosfære.

Uden for atmosfæren hedder samme legeme en meteoroide, og det kaldes en meteor på dens vej gennem atmosfæren, hvor der på grund af gnidningsvarme forekommer meteorbaner som et lysende spor, et såkaldt stjerneskud.