Samfund

Robotterne kommer - og de skaber nye job

Den tid, hvor industri her i Danmark var lig med svedige mænd i kedeldragter ved samlebånd, er ved at være fortid. Enten vil arbejdspladserne forsvinde til lavtlønslande - eller også skal vi benytte os af nye fleksible robotter, der kan lave det manuelle arbejde for os. 

I Odense har man udviklet sig til et vækstcentrum for netop denne type robotteknologi. Og i dag åbner et center for robot-innovation i den fynske hovedstad.

Størstedelen af de ting, vi producerer her i landet, kan fremstilles billigere andre steder i verden, og det er grunden til at vi i de seneste årtier har kunnet se tusinder af arbejdspladser forsvinde til lavtlønslande.

Men en ny industriel revolution, hvor robotterne spiller en stor rolle kan vise sig at være fremtiden for Danmark som produktionsland.

Forfatter: Robotter skal holde os konkurrencedygtige

Industrirobotterne er blevet så fleksible og mobile at vi kunne kalde dem "de perfekte kollegaer" - aldrig sure, aldrig syge og så tager de alle de tunge og trælse rutineopgaver.

Og det er netop den type robotter, man er blevet specialister i Odense.

Det største stjerneskud er Universal Robots, som for nylig blev solgt til en amerikansk elektronikgigant for 1,9 mia. kr. Og flere potentielle succeser er på vej.

Den britiske forfatter Peter Marsh har skrevet bogen "The New Industrial Revolution", der handler om, hvordan vi bør omstille os til en radikalt anderledes produktion.

Han er overbevist om, at det er robotterne, der skal holde os konkurrencedygtige.

- Hvad der sker i industrien lige nu, er faktisk en revolution – i den måde, man organiserer teknologien på – og i den hast, som forandringerne sker med.

- Robot-teknologien har en stor rolle at spille, både som redskab for revolutionen og i kraft af den teknologi, der bruges i moderne robotter. Det illustrerer, hvad revolutionen handler om, siger Peter Marsh til TV 2.

I indslaget herunder fra onsdagens 19-Nyheder kan du møde to unge mænd med en god idé: