Samfund

Forældre: Provokerende udmelding fra Venstre-ministre

"Børnefamilier – drop deltidsarbejdet og arbejd noget mere", lyder det fra to af Venstre-regeringens ministre, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby.

Provokerende, lyder reaktionen fra Forældrenes Landsforening (FOLA):

- Vi har jo haft en debat de senere år, som det virker som om, ministeren ikke har forstået. Det handler om, at vi føler os rigtig pressede og mange har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen – det hænger jo ikke ligefrem sammen med, at de mener, at vi skal op i gear, siger formanden for FOLA, Dorthe Boe Danbjørg, til TV 2.

Hun kalder det problematisk, at regeringen – som i øvrigt ikke har en familieminister eller nævner familiepolitik i regeringsgrundlaget – tilgodeser arbejdsmarkedspolitik på bekostning af familiepolitik, og hun mener, at politikerne skal tænke vækst på en anden måde.

- Det er en meget kortsigtet strategi. Hvis man skaber gode forhold for børnefamilierne – i stedet for at slå dem oven i hovedet med, at de skal arbejde mere – vil der måske komme en stigning i fødselstallet, sådan som det er sket i Sverige, siger hun.

Hun fremhæver desuden, at det ud fra en liberal tankegang stritter i alle retninger, når en Venstre-regering blander sig i, om forældre til små børn vælger at gå på deltid, så længe de indenfor hjemmets fire vægge kan få det til at hænge økonomisk sammen.

Bedre åbningstider er kun en lille brik

Ifølge Jørn Neergaard Larsen er der blevet skabt et arbejdsmarked, hvor forældrene kan vælge den arbejdstid, de vil have:

- Og vi kan se, at lidt for mange af dem, mener jeg, vælger at gå på deltid. Vi skal udvikle de offentlige servicer, så forældrene kan have en betinget tillid til vuggestuer, børnehaver og skoler. Og så skal de være åbne, når forældrene har brug for dem, siger han til Berlingske.

FOLA hilser fleksible åbningstider på daginstitutionsområdet velkommen, men fremhæver samtidig, at det kun er en lille brik i det store puslespil, som forældre til små børn lægger, når de tager beslutningen om f.eks. at gå ned i arbejdstid.

- Det er vigtigt at holde for øje, at der bliver sparet på daginstitutionsområdet med færre normeringer som konsekvens. Vores børn har også brug for voksenkontakt, så det er ikke kun nok med fleksible åbningstider.

Den største brik af dem alle er imidlertid ønsket om mere tid med sine børn og en bedre balance mellem arbejdslivet og familielivet, fremhæver Dorthe Boe Danbjørg.

- Forældre tager et bevidst valg for at få mere tid med deres børn.

Vi er begyndt at kræve nogle familierettigheder

Dorthe Boe Danbjørg betegner de to ministres udmeldinger som et modangreb mod forældrene, der er begyndt at kræve bedre rettigheder for børnefamilier.

- Jeg tror, at regeringen kan være provokeret over, at vi er begyndt at kræve nogle rettigheder – at vi f.eks. vil have en lovsikret ret til at være hjemme, når vores børn er syge. Vi går jo den stik modsatte vej og mener, at der bør lovgives omkring retten til at gå på deltid, ligesom i Sverige, hvor det er en lovsikret ret indtil børnene er otte år, siger hun.

Men har de to ministre ikke en pointe i, at alle – også børnefamilierne – i en tid med små generationer skal bidrage til, at hjulene kører rundt?

- Overordnet set er vi et samfund i udvikling. Der er arbejdsløse, der ikke kan få job, og der er store strømme af flygtninge, der lige nu kommer til Danmark. Man kan ikke se så reaktionært på det, og jeg tror, at der er andre ting, såsom stigende fødselstal, der kan bidrage til vækst i samfundet, lyder svaret fra formanden for FOLA.