Par ramt af fertilitets-besparelse: Det er umenneskeligt

Det var "ren lykke", da Kathrine Mønster og Christian Conradsen sidste år blev forældre til deres første barn.  Men kort efter fødslen viste det si

Det var "ren lykke", da Kathrine Mønster og Christian Conradsen sidste år blev forældre til deres første barn. 

Men kort efter fødslen viste det sig, at sønnen Frederik havde arvet en genfejl fra sin mor. Den var så alvorlig, at han kun blev fem måneder gammel. 

- Han vil aldrig blive erstattet. Men at få en lillebror eller en lillesøster det betyder virkelig meget. Helt enormt meget, siger Kathrine Mønster. 

Men drømmen om at blive forældre igen er udsat på ubestemt tid. Parret, der bor i Fredericia, mister nemlig til nytår muligheden for højt specialiseret fertilitetsbehandling på den store fertilitetsklinik på Skejby Sygehus ved Aarhus. 

Kathrine Mønster og Christian Conradsen mistede Frederik, da han var fem måneder. Parret kæmper nu for at blive forældre igen.
Kathrine Mønster og Christian Conradsen mistede Frederik, da han var fem måneder. Parret kæmper nu for at blive forældre igen. Foto: TV 2

162 par må over Storebælt
Fertilitetsbehandlingen bliver på grund af besparelser i Region Midtjylland flyttet til Skive og Horsens. 

Og par som Kathrine Mønster og Christian Conradsen må rejse endnu længere for at få hjælp. De har brug for en særlig behandling, hvor man sorterer befrugtede æg og udvælger ét uden den genfejl, der kostede lille Frederik livet. 

Den slags hjælp må 162 par nu rejse over Storebælt at få. 

Giver ikke op
Ifølge Hans Jakob Ingerslev, overlæge på Skejby Fertilitetsklinik, vil de 162 berørte par skulle begynde helt forfra. Og det betyder, at deres ventetid kan komme helt op på tre år. 

- Ægsorteringspatienterne bliver bragt fra en katastrofal situation til en næsten ubærlig situation, siger han. 

Parret i Fredericia kalder det "umenneskeligt". 

- Og vi snakker altid om, hvor godt det danske sundhedssystem er. Jeg kan ikke se, hvordan det hjælper os lige nu, siger Kathrine Mønster afmægtig, men understreger, at drømmen om at blive forældre igen ikke kan slukkes. 

- Vi giver ikke op.