Samfund

Arkæologer finder skeletter og unik jernalderby nær Aarhus

Arkæologer har fundet et usædvanlig velbevaret og komplet jernaldersamfund fra tiden omkring Kristi fødsel i forbindelse med omfattende arkæologiske udgravninger ved Skødstrup nord for Aarhus.

Fire meter under jordoverfladen på en mark er der fundet flere moser med ofringer, hvor især fundet af et ofret menneske og ofrede hunde ved siden af tøjringspæle viser en ny side af jernalderens religion.

Skelet er prik over i'et

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Moesgaard Museum, som står bag udgravningerne sammen med Aarhus Kommune.

- Vi havde store forventninger til udgravningerne, fordi der tidligere er fundet både grave og andre ofre i området, men de nye fund mere end indfrier alle forventningerne, og at vi finder et menneskeskelet er prikken over i’et, siger arkæolog og udgravningsleder, Per Mandrup fra Moesgaard Museum.

Fire meter under jordoverfladen på en mark nord for Aarhus er arkæologer fra Moesgaard Museum i gang med at udgrave en offermose fra jernalderen.

Otte hunde og en ung kvinde

I den tidlige jernalder blev mosen brugt til omfattende tørvegravning, og flere hundrede år senere opstod en helt særlig offerskik, hvor mennesker og hunde blev dræbt og lagt ned i de gamle tørvegrave som offer til guderne.

Indtil videre er der fundet et menneskeskelet samt otte hundeskeletter - hundene lå sammen med tre fortøjningspæle af træ.

Fagfolk er nu i gang med at undersøge skelettet på Moesgaard Museum.

- Der er tale om skelettet af en ung kvinde i 20'erne, og fundet bringer os allerede nu helt tæt på mennesket og offerskikken i den ældre jernalder, siger Per Mandrup.