Samfund

Verdens største fugleedderkop er landet i Danmark

Goliat-fugleedderkoppen lever normalt i regnskovsområder i det nordlige Sydamerika, men nu har verdens største fugleedderkop også fundet vej til Fyn.

Terrariet Vissenbjerg har netop indkøbt et eksemplar af kæmpeedderkoppen, der nu er blevet en del af efterårsferiens turistattraktioner.

Edderkoppen med det latinske navn Theraphosa blondi har et benspænd på op til 30 centimeter, hvilket gør den til verdens største fugleedderkop – en 'Goliat' kan desuden veje op til 170 gram og er dermed også verdens tungeste edderkoppeart, fortæller chefdyrepasseren ved Terrariet Vissenbjerg, Jonas Caspersen.

- Folk er jo voldsomt fascineret af edderkopperne og elsker at komme ind og se på noget, de er en lille smule bange for. Jo større, jo bedre, siger Jonas Caspersen til TV2/Fyn, men tilføjer dog også, at flere besøgende i den fynske specialzoo går specifikt uden om udstillingen med edderkopperne.

Bider som en sømpistol

I videoen øverst viser Jonas Caspersen terrariets nye edderkop frem og fortæller blandt andet, at man ikke nødvendigvis dør af dens gift.

- Men det er voldsomme tænder, lidt ligesom at skyde sig selv i fingeren med en sømpistol to gange. Det har man heller ikke lyst til og så samtidig få gift med.

Mens et sundt og rask menneske vil overleve de to store gifttænder på op til 3,8 centimeter, så er det ikke tilfældet for en lang række mindre pattedyr, krybdyr, insekter, fugle og andre edderkopper, som Goliat-fugleedderkoppen ernærer sig ved.

Verdens største fugleedderkop lever huler i jorden og kommer mest frem om natten.

Se TV2/Fyn-interviewet med chefdyrepasser Jonas Caspersen og Vissenbjergs nye attraktion i videoen øverst i artiklen.

Edderkoppe-skybrud

Se også nedenstående video fra 2012, hvor man i Brasilien oplevede et fænomen, dernærmest kan betegnes som et edderkoppe-skybrud.

Samme fænomen ramte i maj måned i området Southern Tablelands i New South Wales i Australien – læs mere i artiklen her.

Goliat-fugleedderkoppen

  • Latinsk/videnskabeligt navn: Theraphosa blondi.
  • Er verdens største fugleedderkop i diameter med et benspænd på op til 30 centimer.
  • Har en bagkrop på størrelse med et hønseæg og er verdens største edderkop i form af vægt.
  • Lever i regnskovsområder i det nordlige Sydamerika, i huler i jorden.
  • Kommer mest frem om natten og lever af alt, hvad den kan overmande mindre pattedyr, krybdyr, insekter, fugle og andre edderkopper.
  • Har to store gifttænder på op til 3,8 cm, men giften er ikke kraftig nok til at kunne dræbe et sund og rask menneske.
  • KILDE: Jonas Caspersen, Terrariet i Vissenbjerg.