Samfund

- Ingen grund til ny lov: Vi producerer allerede indbrudssikre vinduer

Der er ingen grund til at lovgive om tyverisikring af døre og vinduer sådan som Enhedslisten og Socialdemokraterne foreslår, for branchen er allerede i fuld gang.

Sådan lyder det fra direktøren for virksomheden Velfac, der producerer vinduer og døre.

- Hovedparten af alle de vinduer, Velfac producerer - og altså også sælger i Danmark - er det, der hedder ”Treminutters tyverisikret”. Det betyder, at forbrugerne allerede i dag får den tyverisikring, som det nu bliver foreslået, at man stiller lovkrav om, siger Finn Jespersen til TV 2.

Lov får ingen betydning for forbrugerne

Derfor får lovgivning på området heller ingen betydning for forbrugerne. mener han:

- Til gengæld vil det være en ekstra byrde for os producenter, hvis man indfører et lovkrav, som er baseret på EU-lovgivningen. Det skyldes, at EU-lovgivningen er indrettet efter sydeuropæiske standarder, som ikke passer på nordeuropæiske vinduer.

Han forklarer, at sydeuropæiske vinduer åbner indad, mens nordeuropæiske vinduer åbner udad, hvilket er afgørende for, hvordan man tyverisikrer.

Også fra byggefirmaet Eurodan lyder det, at det er unødvendigt at lovgive på området, da virksomheden allerede sidste år begyndte at anvende indbrudssikre vinduer og døre som standard i de nye huse.

Artiklen fortsætter under videoklippet:

- Vi har pligt som politikere

Ifølge Berlingske har lov om indbrudssikring af døre og vinduer betydet, at antallet af indbrud er faldet med 50 procent siden 1999 og ifølge både Enhedslisten og Socialdemokraterne vil samme lovgivning i Danmark bidrage til at knække den høje danske indbrudsstatisk.

- Når vi nu ved fra andre lande, at det har så mærkbar en effekt på at få antallet af indbrud ned, så synes jeg, der er grund til at skele til de lande. Og når vi nu ved, at det ikke er en ekstra omkostning for den enkelte borger, så har vi pligt til som politikere at sørge for, at de vinduer og døre, der er på det danske marked, er nogen, der er indbrudssikret, lød det tirsdag morgen fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Artiklen fortsætter under videoklippet:

Indbrudsramte: Lovgivning er god ide

Beboere i byen Hørve på Vestsjælland, der i 2011 var plaget af en indbrudsbølge, mener imidlertid, at lovgivning på området en rigtig god ide. De bor nemlig i ældre huse uden tyverisikret vinduer og døre:

- Det skal være så besværligt som overhovedet muligt, og det skal tage tid (for tyven at komme ind, red.), og det skal helst også larme. Alle mennesker husker at låse deres dør, men hvad hjælper det at låse døren, hvis du kan åbne den med et sugerør, lyder det fra Søren With.

Byen oprettede efterfølgende en side på Facebook om nabohjælp, som har fået stor opbakning i byen. Og resultaterne er til at tage at føle på: I 2011 var der mellem syv og ni indbrud på én weekend, mens der - siden initiativet blev iværksat - nu bliver begået cirka det samme antal indbrud i kvartalet. 

Venstre har afvist at ville lovgive på området, da det med transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidts (V) ord er noget, som danskerne selv må håndtere.

Sådan kan du selv undgå indbrud i dit hjem:

Sådan undgår du indbrud i dit hjem

 1. Vinduer og døre

  Husk at alle vinduer skal være lukket forsvarligt og alle døre låst. Yderdøre bør have to låse. Gode og sikre låse er borebeskyttede og har en høj dirke­ og kopieringssikkerhed

 2. Værdigenstande

  Pas på med at udstille dine værdigenstande. Især hvis du er bortrejst, bør du placere dine værdigenstande, så de ikke er synlige fra vinduerne. Gør dem desuden svære at finde for tyven, hvis uheldet er ude, og tyven kommer ind i dit hjem.

 3. Tænd/sluk-føler

  Udendørsbelysning med tænd/sluk-føler skræmmer tyven. Ingen tyve bryder sig om at blive set. Når udendørslyset tænder, virker huset beboet og naboer og forbipasserende får bedre mulighed for at opdage et eventuelt indbrud i tide.

 4. Tænd lamper

  Et mørkt hus kan være et tegn på, at der ikke er nogen hjemme. Lad et par lamper være tændt, når du forlader huset. Lad radioen spille.

  Er du væk i længere tid kan du tilslutte et tænd/sluk­ur, så der først er lys i huset ved aftentid. Samtidig gør nye app-baserede platforme det muligt at styre dine elektriske apparater fra din smartphone, så du kan tænde og slukke for lys, TV, radio, osv, uanset hvor du befinder dig i verden.

 5. Parkeret bil

  Når der holder en bil parkeret i carporten eller foran huset, er der stor sandsynlighed for, at tyven tror du er hjemme. Når du er bortrejst, kan du eventuelt få naboen til at parkere sin bil foran dit hus.

 6. Haveredskaber

  Lad ikke dine haveredskaber eller en stige ligge frit fremme, så tyven kan bruge dem til at skaffe sig adgang til huset. Lås dine haveredskaber inde i kælder eller udhus. Lås stigen fast.

 7. Skraldespanden

  Når din udendørs skraldespand er tom, er det et tegn på, at du ikke er hjemme. Lav en aftale med familie, venner eller en nabo om at smide en pose i din skraldespand, når du er bortrejst.

 8. Uorden

  Uorden hører til dagens orden. Lidt legetøj, en kurvestol m.v. får huset til at virke beboet. Derfor bør du ikke være alt for ivrig efter at rydde op, inden du tager væk. Sørg også for at græsset bliver slået eller at der bliver ryddet sne.

 9. Postkassen

  Når din postkasse ikke bliver tømt, er det et tegn på, at du ikke er hjemme. Lav en aftale med familie, venner eller en nabo om at tømme din postkasse, når du er bortrejst.

 10. Vasketøj

  Med vasketøj på tørresnoren virker det som om du er hjemme. Lav en aftale med naboen om at bruge din tørresnor når du selv er bortrejst ­ og omvendt.

 11. Udsyn

  Sørg for, at der er godt udsyn til dit hus. Klip hæk og buskads, så det ikke er for højt - på den måde kan en eventuel indbrudstyv ses fra gaden, hvis han/hun forsøger at trænge ind eller ud af dit hus.

 12. Alarm

  Installer en alarm og påsæt alarmmærkater, så de er synlige på vinduer og døre. Alarmsystemer med kameraer gør det muligt for alarmselskaber at advisere politiet på stedet i tilfælde af ubudne gæster.

 13. Hunden

  Har man en hund, så er det en god idé at lade den blive hjemme, hvis man kan få nogen til at passe den. Men så skal man huske at reklamere for hunden også - med store 'Her vogter jeg'-skilte.

  Den går dog selvfølgelig ikke, hvis man er væk i lang tid.

 14. Diskretion

  Undlad at indtale en besked på telefonsvareren, der fortæller, at du er bortrejst - og lad være med at skrive om ferien på de sociale medier.