Samfund

Mere troende danske muslimer er ikke nødvendigvis et problem

Halvdelen af danske muslimer beder fem gange eller mere hver dag. Det viser en meningsmåling blandt danske muslimer, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Til sammenligning viste en tilsvarende måling foretaget i 2006, at det dengang var 37 procent.

Religionssociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet vurderer, at den stigende religiøsitet har flere forklaringer:

Taler mod - giver flere for

- Der er bygget mange flere moskeer siden 2006. Det giver en nemmere adgang til at gå i moske og praktisere sin religiøsitet - og det betyder, at man bliver mere religiøs, siger Brian Arly Jacobsen.

Målingen viser også, at en stigende andel - nemlig 77 procent - i dag mener, at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud - det tal var 62 procent i 2006.

En anden forklaring på ændringen kan ifølge religionssociologen være, at vi taler meget om islam i det danske samfund.

- Medier, politikere med flere taler meget om islam. Og det, at vi taler meget om islam - og ofte med en kritisk tone - betyder, at indvandrere med muslimsk baggrund i højere grad identificerer sig med islam af solidariske grunde, siger Brian Arly Jacobsen.

Plads til religiøsitet

I princippet behøver de stadigt mere religiøse muslimer dog ikke at danne grund for konflikter i Danmark, mener Brian Arly Jacobsen.

- Det danske samfund kan sagtens indeholde religiøse individer og har gjort det i århundreder. Der, hvor det kan få en konsekvens, er, hvis de får en uhensigtsmæssig adfærd i forhold til samfundet generelt. Det er der ikke nødvendigvis noget, der tyder på, siger Brian Arly Jacobsen.

Målingen viser endvidere, at et øget antal af de adspurgte muslimer i Danmark mener, at muslimske piger bør tildække sig med tørklæde fra teenagealderen.

- Jeg synes, man skal holde øje med både islam og andre religioner og diskutere åbent, hvis der er nogen uhensigtsmæssige problemstillinger som for eksempel kvinders ligestilling. Og er der områder, hvor kvinder er undertrykt og ikke har de samme rettigheder som mænd, så synes jeg da bestemt, man skal diskutere det åbent - også hvis det viser sig indenfor islam, siger Brian Arly Jacobsen.

Stærke kvinder

Men religionssociologen peger samtidig på, at mange muslimske kvinder i Danmark har en stærk stemme - og bruger den:

- Lige præcis indenfor islam ser vi i de her år at flere og flere kvinder, der står frem og prøver at reformere islam og give kvinder en anden plads, end de for eksempel har i Mellemøsten, siger Brian Arly Jacobsen.

En af de fremtrædende kvinder er Fatma Øktem, der er tidligere medlem af Folketinget for Venstre.

Hun er en smule overrasket over undersøgelsen, men peger samtidig på, at religion er en privatsag, og at det ikke nødvendigvis er et problem, at folk søger en identitet eller kendskab til den religion, de har.

- Der, hvor jeg kan have min bekymring, er, hvis de opsøger de meget ekstremistiske organisationer. Og det siger tallene ikke noget om, siger Fatma Øktem.

- Jeg vil godt understrege, at det at være religiøs, ikke er ensbetydende med, at man ikke kan være integreret, siger Fatma Øktem.