Samfund

Tidligere agent: Danmark samarbejdede tæt med lejesoldater i Irak

Danske soldater udvekslede ofte efterretninger med analytikere ansat i det omstridte amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under den danske mission i Irak.

Det fortæller den tidligere efterretningsanalytiker i Blackwater, Michael Gilbert, til Radio24syv.

Dermed ser det ud til, at Forsvarets samarbejde med Blackwater under Irak-krigen har været langt mere omfattende, end offentligheden har fået oplyst hidtil.

Danske efterretninger udleveret til Blackwater

Ifølge den 60-årige Michael Gilbert, der arbejdede for Blackwater i Irak fra 2005 til 2007, briefede han og hans kollegaer ofte danske soldater om sikkerhedssituationen i Bagdad.

Det foregik på den amerikanske ambassade i den irakiske hovedstad, Bagdad.

- Det var ofte, for deres arbejde bestod i at beskytte danske diplomater og embedsmænd, så når de diplomater eller embedsmænd havde et møde eller en konference, kom danskerne til os og spurgte, hvad vi havde. Nogle gange fik de kopier af vores rute – og områdeanalyser samt vores trusselsvurderinger.

Samtidig fortæller den tidligere Blackwater-analytiker, at danskerne også udleverede efterretninger til sikkerhedsfirmaet:

- Normalt udvekslede man tingene verbalt, så ja. Hvis vi spurgte dem om noget, svarede de, siger Michael Gilbert til Radio24syv.

Gilbert arbejder nu for et andet firma i Afghanistan, hvor han træner og uddanner afghanske soldater, og ifølge Radio24syv bekræftes amerikanerens oplysninger af en anden kilde.

Stor kontrast til ministres oplysninger

Radio24syvs nye oplysninger står i stor kontrast til det, som skiftende ministre har oplyst til offentligheden hidtil.

Daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) udtalte i januar i år:

- Værnsfælles Forsvarskommando kan kun konstatere ét forhold, hvor der i Irak blev etableret et uformelt samarbejde med Blackwater.

Nu tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) henviste til samme udtalelse i et svar til Holger K. Nielsen (SF) den 22. september i år.

Enhedslisten og SF indkalder til samråd

1. oktober kunne Jyllands-Posten afsløre, at Forsvaret havde en aftale med Blackwater angående helikopterstøtte, hvis danskerne skulle komme under angreb.

Avisen skrev yderligere, at hemmeligholdte dokumenter viser, at forsvarschefen i København blev instrueret i at afvise et sådant samarbejde, hvis han blev spurgt.

Både SF og Enhedslisten siger til Radio24syv, at partierne i lyset af de nye oplysninger nu vil indkalde den nyudnævnte forsvarsminister, Peter Christensen (V), til samråd i sagen.

Overfor Radio24syv lyder det fra Forsvaret, at man på baggrund af de nye oplysninger nu vil gå alle oplysninger igennem.

- Forsvaret har tidligere svaret på spørgsmål omkring et eventuelt samarbejde mellem Blackwater og Forsvaret. Under udarbejdelsen af disse svar, har vi ikke fundet oplysninger, der kan bekræfte Radio24syvs fremstilling. På baggrund af henvendelsen vil Forsvaret nu gennemgå oplysningerne igen, før vi udtaler os, skriver Forsvaret i en mail til Radio24syv.

Hør dele af Radio24syv's interview med Michael Gilbert i videoen over artiklen

Herunder kan du høre forsvarsordfører for SF Holger K. Nielsens kommentar til de nye oplysninger.

Fakta: Hvad var Blackwater

  • Blackwater var én af de største private sikkerhedstjenester under Irak-krigen med over 1000 ansatte i landet, der officielt var hyret til at beskytte diplomater.
  • Tjenesten rådede over ni afdelinger – fra hundepatruljer til faldskærmsstyrker.
  • Blackwater opererede både i Irak, Afghanistan, men indgik også indenrigsaftaler i USA.
  • Blackwater blev etableret af to tidligere Navy SEAL-infanterister i 1997.
  • Blackwater-agenter er fortrinsvist tidligere specialtropper fra adskillige lande som eksempelvis Bosnien, Filippinerne, Israel og Chile.
  • Jobbeskrivelsen i Irak lød på alt fra beskyttelse af grænseovergange og lufthavne til køkkentjeneste på de amerikanske Irak-baser.
  • Kritikere kaldte efter en række kontroversielle episoder Blackwater-agenter for lejemordere, der uden regeringen i ryggen kan operere uden at stå til ansvar for deres ugerninger.
  • Blackwater har skiftet navn flere gange. I dag hedder sikkerhedstjenesten Academi.

Kilde: Reuters