Samfund

Her trodser de unge tendensen: Babyboom på kollegie

En ny kampagne skal lokke unge til at få børn tidligere. Mens de er unge - og gerne mens de er under uddannelse.

I gennemsnit er danske kvinder 29,1 år, når de får børn første gang. I København er de førstegangsfødende 31 år. Og blandt kvinder med videregående uddannelser er gennemsnittet 31,8 år. Den alder vil to ministerier og Københavns Kommune nu gerne have sænket.

På Kunstner Kollegiet i København er det gået helt af sig selv. Her oplever de studerende et regulært babyboom. Faktisk har otte par fået børn eller venter sig i år.

Et af parrene er Nanna Pedersen på 23 og Kasper Jensen på 24 år. De fik for tre måneder siden sønnen Julius. De er dermed atypiske forældre - både studerende og langt under aldersgennemsnittet.

- Det faldt naturligt for os. Nu har vi været kærester i rigtig lang tid og det føltes bare rigtigt, siger Nanna Pedersen om beslutningen.

- Vi var bange for, hvordan omgivelserne ville reagere. Det med at vi ikke er færdige med at læse, og at vi stadig er meget unge. At man skal nå så meget i livet. Vi tænkte bare, "hvorfor kan vi ikke gøre det med et barn", siger Nanna Pedersen til TV 2.

Chancen for at få børn er dobbelt så stor, når man er 25, som når man er 35 år. Meget tyder på, at babyer smitter på Kunstner Kollegiet, hvor hvert tredje par nu er forældre. Tine Tobiasen og Anders Rehfeld endda for anden gang.

- Jeg tror, det er en positiv spiral. Når du har nogen, du kan spejle dig i, og du kan se, det fungerer fint for. Så tænker man måske, ”det kan vi også godt gøre”, siger Anders Rehfeld.