Samfund

22.000 raslede med bøsser for Røde Kors

22.000 personer valgte at bruge nogle timer af deres søndag på at samle ind til verdens flygtninge for Dansk Røde Kors.

- Det er 8000 flere end ved sidste års landsindsamling, fortæller Klaus Nørskov, pressechef hos Dansk Røde Kors til Ritzau.

Tidligt søndag aften havde frivillige travlt med at tælle mønter og sedler op fra de mange tusinde indsamlingsbøtter. Et resultat ventes omkring klokken 19.

Svært at forudse

Røde Kors forventer, at beløbet overstiger de knap 20 millioner kroner, der blev samlet ind sidste år.

Dog er man varsom med at sætte beløb på og stille alt for store forventninger til danskernes generøsitet ved søndagens indsamling.

- Vi havde en stor landsindsamling for to uger siden, og det kan spille ind, siger Klaus Nørskov.

Godt i byerne

Han taler om den fælles indsamling, som TV 2 og DR afholdt den 20. september, og hvor danskerne i alt bidrog med 86 millioner kroner til Syriens flygtninge.

På grund af den ekstraordinært store interesse blandt danskerne for at samle ind havde Dansk Røde Kors ved dagens indsamling som noget nyt søgt og fået tilladelse til også at samle ind i parker og på gader, torve og pladser.

Især i store byer som København og Aarhus var der rift om indsamlingsbøsserne, hvorimod der blandt andet var ubesatte ruter i dele af Nordjylland, Østjylland og Sønderjylland.

På nogle indsamlingssteder, blandt andet på Østerbro i København, var interessen så stor, at folk, der på forhånd havde meldt sig som indsamlere, måtte gå hjem uden bøsse.

- Vi er kede af hvis folk enkelte steder er gået forgæves, siger Klaus Nørskov.

Mange projekter

Ifølge Dansk Røde Kors vil en stor del af pengene, der samles ind ved søndagens indsamling, blive brugt på de aktuelle flygtningestrømme fra Syrien.

Også det krigsramte Ukraine og Yemen samt det indtil for nylig ebola-ramte Liberia kan forvente at få hjælp fra Dansk Røde Kors.

Derudover vil der blandt andet også gå bidrag til Røde Kors' eget integrationsprojekt 'Venner viser vej'.