Karolinas Dams søn kæmpede for IS og blev dræbt

I slutningen af december sidste år anmodede Karolina Dam om adgang til en Facebook-gruppe, der støtter Islamisk Stat.

I slutningen af december sidste år anmodede Karolina Dam om adgang til en Facebook-gruppe, der støtter Islamisk Stat. Ikke fordi hun selv sympatiserede med terrororganisationen eller for den sags skyld er muslim, men fordi hendes 18-årige søn var blevet radikaliseret, og nu gik rygterne om, at han var død i Syrien.

I fredagens Go' Morgen Danmark fortæller Karolina Dam sin søns historie, og hvordan hun på Facebookgruppen fik bekræftet, at han var død.

- Jeg kommer ind i løbet af få minutter, scroller det hele igennem for at finde det her billede, som jeg havde hørt skulle være herinde. Åbner posts, og ting går i gang. Der er nogle videoer af grimme ting. Og jeg siger jo grimme ting, for jeg mener halshugning eller parterede lig, det er grimme ting, siger Karolina Dam.

Hun fandt også billedet, der bekræftede, at 18-årige Lukas Dam, der nu gik under navnet Abu Ismail, var død. Ifølge Syrienblog, der støtter Assad-styret og holder øje med danske krigere i Syrien, var det sket i et amerikansk luftangreb i byen Ayn al-Arab.

Ville arbejde med nødhjælp
Lukas Dam konverterede allerede som 13-årig til islam, og fra starten var han meget ekstrem i sin religion. Karolina Dam mener, at forklaringen findes i, at han havde diagnoser som ADHD og Aspergers.

- De har brug for en fast struktur, og koranen giver en fast struktur, hvis man følger den efter bogen. Du skal bede fem gange om dagen. Det gav ligesom god mening, at han var ekstrem muslim, fordi han var autist, siger hun.

I løbet af hans teenageår var Lukas Dam og moderen i kontakt med kommune og tilknyttet en mentor på grund af hans ekstremisme. I maj sidste år havde han et møde med kommunen - og da Karolina Dam ringede til ham for at høre om det, kunne hun ikke få fat i ham.

Artiklen fortsætter under billedet

Lukas Dam konverterede til islam som 13-årig og blev hurtigt ekstremiseret.
Lukas Dam konverterede til islam som 13-årig og blev hurtigt ekstremiseret. Foto: Privatfoto

Nogle dage senere ringede han fra et tyrkisk nummer. Han var rejst på ferie, og nu ville han arbejde med nødhjælp.

- Lukas kunne ikke lide at flyve. Han var bange for, at flyet skulle falde ned. Han var bange for at sejle, fordi han var bange for at drukne. Og lige pludselig så står han i Tyrkiet, siger Karolina Dam.

Vil hjælpe andre forældre
Efter fire måneder kunne Karolina Dam ikke længere få fat i sin søn. Senere fik hun kontakt til kilder, der har fortalt, at Lukas Dam ganske rigtigt arbejdede med nødhjælp i fire måneder, før han blev en del af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. 

I december måned begyndte hun at høre rygter om, at Lukas Dam blev hyldet som martyr. Da hun fandt billedet af sin døde søn, skrev hun i den IS-sympatiserende Facebook-gruppe:

- Det er MIN SØN, er han død? KONTAKT MIG!

Andre medlemmer af gruppen bekræftede det og skrev, at hun skulle være stolt af sin søn og selv overveje at konvertere til islam.

- Du kommer ind som mor og får nys om, at der sker et eller andet. Du er ikke muslim. Du forstår ikke halvdelen af, hvad er foregår. Det er voldsomt. Det er fandengaleme voldsomt at opleve, siger Karolina Dam.

I dag har hun viet sit liv til at hjælpe andre, hvis børn er blevet radikaliseret. Hun står bag hjemmesiden sonsanddaugthersoftheworld.com, der både fungerer som et netværk for forældrene og hjælper dem med at få den nødvendige hjælp.