Samfund

Grundfos: Regeringen saver den grønne gren over, som Danmark sidder på

Regeringen er uambitiøs.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Energi, 3F, Ingeniørforeningen IDA og Grundfos. Kritikken drejer sig om besparelser på det grønne område, hvor særligt midlerne til forskning får et hak over snuden i finanslovsforslaget for 2016.

- Det er ærgerligt, at ambitionerne ikke er så høje, som de har været, og som de bør være, siger Kim Skibsted, der er kommunikationsdirektør i pumpevirksomheden Grundfos.

Dårligere vilkår for virksomheder

Ifølge Dansk Energis udregninger bliver det grønne område ramt af nedskæringer for i alt 1,4 milliarder kroner - heraf de 1,3 på forskning, mens puljer til geotermi og bevilling til elbusser også er blandt de områder, der får kniven.

- Regeringen saver den grønne gren over, som Danmark sidder på. Vi lever godt af grøn eksport, men det kan vi kun fastholde og øge, hvis vi kan blive ved med at udvikle nye produkter, siger Kim Skibsted.

Den holdning deler Ingeniørforeningens Uddannelses- og Forskningsudvalg, Carsten Eckhart Thomsen. Det bliver simpelthen sværere for danske virksomheder at spille med på den grønne bane med de planlagte nedskæringer.

- Det går ud over vores konkurrenceevne. Vi vil få mindre ud af vores tekniske forskning, og det er ny teknologi, der gør Danmark konkurrencedygtigt, siger han.

- Dosmerseddel fra støtteparti

Det var ikke fredag aften muligt at få en kommentar fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt(V). 

Kim Skibsted fra Grundfos vil ellers gerne have svar på, om Venstre virkelig står inde for de grønne besparelser.

- Det virker som en dosmerseddel, regeringen har fået af et eller flere af deres støttepartier. Det er i hvert fald ikke en prioritering, jeg tror Venstre står for, for slet ikke at tale om de konservative, siger han.