Samfund

Danmarks største: Ny moské åbnet i København

Torsdag åbnede en ny moské i Københavns Nordvest-kvarter. Med 32 meter høje minareter og en enorm, blå kuppel har moskeen længe vist sig frem i hovedstaden, men efter et længerevarende bygningsarbejde er moskeen endelig klar til åbningen, der vil foregik klokken 16 torsdag.

Moskeen, der ligger på Vibevej i København NV, er nu Danmarks største shiamuslimske moské.

Fælles åbning

Fredag vil der være den første fredagsbøn i moskeen, der bliver en af tre store moskeer i København. I juni 2014 åbnede Dansk Islamisk Råd en kombineret sunnimuslimsk moské og et kulturcenter i Rovsingsgade. Projektet er finansieret af rigmænd fra Qatar.

Islamisk Trossamfund har siden juni  arbejdet på at samle 100 millioner kroner ind blandt danske muslimer til en ny sunnimuslimsk moské tegnet af arkitekten Henning Larsens tegnestue, der efter planen skal ligge på Dortheavej i København, mens hovedstadens første stormoské ligger på Rovsingsgade.

Borgerrepræsentation godkendte i 2009

Det er seks år siden, at der for alvor kom skred i arbejdet med moskeen på Vibevej. Det skete, da 41 medlemmer af Borgerrepræsentationen i København stemte for en lokalplan, så et mere end 2000 kvadratmeter stort tidligere maskinværksted kunne ombygges til en rigtig moské. Tre stemte imod, mens fem politikere undlod at stemme ved afstemningen dengang.

- København har en domkirke, en russisk kirke, en synagoge, og selvfølgelig skal vi også have en ny moské. Jeg håber, det bliver et sted med masser af liv, som inviterer indenfor til besøg og aktivt medvirker til at vise, at København er en mangfoldig by, sagde miljø- og teknikborgmester Klaus Bondam (R) dengang.

Truet af blokade

I august var moskeen ramt af mulige problemer, da 3F truede med en blokade mod det polske byggefirma, som udførte en del af arbejdet på moskeen. 

Den varslede blokade af arbejdet skyldtes, at det polske murerfirma ikke ville aflønne medarbejderne efter de danske regler. Men efter truslen endte det polske firma med at indgå en overenskomst med 3F, sådan at arbejdet kunne blive færdigt og åbningen ske den 1. oktober.

Imam Ali-moskeen på Vibevej

  • Ligger på Vibevej i København
  • Arkitekten er iransk-fødte Bijan Eskandani
  • Moskeen er 2100 kvadratmeter og har en kælder på 1800 kvadrameter med bedesal
  • Moskeen kan rumme 1500 mennesker
  • Har to minerater på 32 meter