Samfund

Snart bliver det næsten dobbelt så dyrt at sende et brev

Danskerne sender efterhånden så få breve, at Post Danmark har svært ved at få en forretning ud af det.

Derfor bliver brevpriserne sat op fra årsskiftet, oplyser postselskabet onsdag.

For de såkaldte A-breve, hvor afsenderen har garanti for, at brevet havner i modtagerens brevkasse dagen efter, bliver prisen næsten fordoblet.

Til 19 kroner fra nu ti kroner.

- Vi er klar over, at prisstigningen er meget markant, men den afspejler omkostningen ved et brev, der skal hurtigt frem, siger Henning Christensen, chef for PostNord Danmark, som Post Danmark er en del af.

Begrænset merudgift

Den dramatiske forandring i danskernes måde at kommunikere på ses tydeligt på brevmængderne.

En almindelig familie i Danmark sender således i gennemsnit færre end fire A-breve om året.

- Så selvom prisstigningen isoleret set er stor, så er den gennemsnitlige merudgift cirka tre kroner om måneden for en husstand, konstaterer post-chefen.

Drastisk fald

Antallet af dag-til-dag-omdelte breve er 82 procent mindre end på sit højeste i 1999. Faldet er knapt så stort for breve, der er længere tid om at komme frem.

Ifølge Post Danmark er A-breve blevet til en ydelse for enkelte hasteforsendelser, mens B-breve er blevet den mest efterspurgte posttjeneste.

Derfor er prisstigningerne for de langsommere breve markant mindre, forklarer Post Danmark.

- Breve som hastekommunikation fylder ikke meget i verdens mest digitaliserede samfund, men det gør pakker, logistik og de breve, der er lidt længere tid undervejs. Og det er her, vi fremadrettet vil have vores fokus, siger Henning Christensen.