Samfund

Tibet-sagen: Nu skal den undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Siden Østre Landsret i sidste uge slog fast, at Københavns Politi handlede ulovligt, da de under Kinas præsidentbesøg i juni 2012, gik efter borgere med Tibets flag, er beskyldningerne mellem betjente, ledelse og andre implicerede eskaleret, og forvirringen om, hvad der er op og ned i sagen, er total.

I forbindelse med ankesagen blev der blandt andet fremlagt lydoptagelser og afgivet vidneforklaringer, der rejser tvivl om nogle af de oplysninger, som Københavns Politi tilbage i 2012 afgav til Rigspolitiet.

Her afviste Københavns Politi, at borgere uden videre var blevet frataget flag, men i landsretten overbeviste optagelser og vidneforklaringer dog de tre dommere om, at det modsatte var tilfældet ved tre episoder.

Der er desuden rejst tvivl om, hvorvidt Københavns Politi og Kammeradvokaten i tilstrækkelig grad har oplyst sagen for Østre Landsret ved at identificere de involverede polititjenestemænd, og derfor har politidirektør Thorkild Fogde nu besluttet at indbringe sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

- Der er tale om oplysninger, som vedrører forhold, der ligger tilbage i tiden, og hvor det ikke uden yderligere forklaringer fra de implicerede lader sig afgøre, hvordan de nye oplysninger forholder sig hertil. Da der samtidig i offentligheden er rejst spørgsmål om urigtige forklaringer og mangelfulde oplysninger vedrørende identifikation af polititjenestemænd, har jeg i dag valgt at indbringe sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, skriver han i en pressemeddelelse

Betjent modsiger ledelsen

En af de betjente, der var med til at hindre borgere i at vifte med Tibets flag, stod torsdag frem i politiets fagblad Dansk Politi, hvor han modsagde ledelsens officielle udmelding på to områder.

Dels var der tale om en ordre, da flag skulle fjernes. Og dels passer det ikke, at han og kollegerne ikke har kunnet identificeres.

- Det var en ordre oppefra. Og vi bad om at få den gentaget, fordi det ikke helt var i overensstemmelse med grundlovssikrede rettigheder, sagde betjenten her til fagbladet.

Efter meldingen fra Københavns Politi i landsretten om, at det havde været umuligt at identificere de pågældende betjente, valgte Dagbladet Information at offentliggøre et billede af betjentene.

- Jeg er noget chokeret over at høre, at vi ligefrem efterlyses. Vi er identificeret, vi har sagt, at det var os, jeg var inde til en samtale om sagen i marts.

Siden har Københavns Politi via en advokat sagt, at det ikke er sandt, at politiet har meddelt, at det var umuligt at identificere de pågældende betjente 

Minister kræver redegørelse

Justitsminister Søren Pind (V) har bedt  Københavns Politi om en redegørelse i sagen ovenpå dommen.

- Denne sag rækker tilbage i tiden. Det har været en noget rodet fremstilling. Jeg har bedt Københavns Politi om en nærmere redegørelse og imødeser samrådet, hvor jeg nærmere kan redegøre for sagen, fortsætter ministeren med henvisning til det samråd, som Enhedslisten har indkaldt ministeren til, skrev ministeren i en mail til Ritzau.