Samfund

Vælter ind med indberetninger om alvorlige HPV-bivirkninger

Se dokumentaren "De vaccinerede piger" på TV 2 PLAY her

Sundhedsstyrelsen har modtaget 308 indberetninger om formodede bivirkninger til HPV-vaccinen i 2. kvartal af 2015. 158 af dem klassificeres som alvorlige.

Indberetningerne viser "væsentlig flere formodede bivirkninger i forhold til tidligere opgørelser. Langt de fleste indberetninger beskriver formodede bivirkninger, som er startet flere år tilbage, men først nu er blevet indberettet", skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Når de formodede bivirkninger først er indberettet nu, flere år efter de er startet, skyldes det højst sandsynligt, at der har været meget medieomtale, som får patienter til at lave koblingen mellem deres symptomer og vaccinen, vurderer Line Michan, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsens enhed for Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr.

Over 1500 indberetninger

Det samlede antal indberetninger til HPV-vaccinen siden 2009, hvor den blev en del af børnevaccinationsprogrammet, nu er 1586, hvoraf 543 er klassificeret som alvorlige.

Sundhedsstyrelsen vurderer dog, at de fleste indberetninger handler om symptomer, hvor der ikke er tilstrækkelig dokumentation til at konkludere en mulig sammenhæng mellem de beskrevne symptomer og vaccinen.

- Selv om det kun er få af indberetningerne, som vi vurderer, har en mulig sammenhæng med vaccinen, opfordrer vi fortsat læger, patienter og pårørende til at indberette, hvis de har formodninger om bivirkninger. Det er helt centralt, at vi får indberettet alle formodede bivirkninger til vaccinen, så vi kan få så detaljeret et grundlag som muligt for den løbende vurdering af sikkerheden, siger Line Michan.

Avis: HPV-fortalere støttes af vaccinefirma

Sundhedsstyrelsens samlede vurdering er stadig, at fordelene ved at vaccinere mod livmoderhalskræft opvejer de mulige risici ved vaccination.

Torsdag kan Metroxpress afsløre en opgørelse over fortalere for HPV-vaccinen, som alle har modtaget økonomisk støtte fra firmaerne bag vaccinen.

Flere af forskerne forklarer til avisen, at pengene ofte går via en forskningskonto, men seniorforsker Juhl Jørgensen fra Cochrane Center kritiserer tendensen.

- Man får et venskabsforhold, som forhindrer, at man stiller de kritiske spørgsmål. Der er solid videnskabelig evidens for, at hvis man har den her type interessekonflikter, er der en øget sandsynlighed for, at man når frem til positive resultater, siger han.

HPV: Hvad er symptomerne?

Dokumentaren 'De vaccinerede piger - Syge og Svigtede' rullede over skærmen på TV 2 tilbage i marts måned. Dokumentaren satte fokus på de bivirkninger HPV-vaccinen har udløst hos en lang række af de vaccinerede piger.

Som opfølgning på dokumentaren lavede den digitale redaktion nedenstående interaktive grafik, som tager udgangspunkt i bivirkningerne af vaccinen, som den er beskrevet af de deltagene piger fra dokumentaren. Se eller gense grafikken her: 

Kritik af HPV-vaccinen

  • Sundhedsstyrelsen har, fra vaccinen blev indført i 2009 til andet kvartal 2015, modtaget 1586 indberetninger om formodede bivirkninger.
  • 543 af indberetningerne er kategoriseret som alvorlige.
  • Hvert år rammes omkring 400 danske kvinder af livmoderhalskræft. 
  • Omkring 100 mister livet på grund af sygdommen.