Samfund

Regioner lever ikke op til målsætning om én læge pr. patient

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20. Du kan også se dokumentaren på TV 2 PLAY her.

I marts 2015 blev regionerne og en række organisationer enige om et sæt retningslinier for, hvad en behandlingsansvarlig læge skal. Formålet med retningslinjerne var at sikre kontinuitet i patientforløb, øge patienttryghed og den faglige kvalitet i behandlingen.

Men indtil videre har regionerne ikke formået at leve op til målsætningen om, at hver patient kun skal have én såkaldt "behandlingsansvarlig læge". 

Det viser en Megafon måling foretaget for TV 2 i forbindelse med dokumentaren ”Patienten, der fik nok”, som sendes i aften kl. 20. Her svarer mere end hver femte danske patient, at de oplever at blive behandlet af ”for mange forskellige læger”, når de er på sygehuset. 

Og i dokumentaren, "Patienten, der fik nok", fortæller TV 2-journalist Michael Bech om sit eget kaotiske forløb på Hvidovre Hospital, hvor han blev tilset af mindst 21 læger. I begyndelsen af året blev han syg og indlagt på Hvidovre Hospital, men efter 17 dage havde de mange læger endnu ikke givet Michael Bech en diagnose og han tog derfor ud på privathospitalet Hamlet. Her fik han diagnosen galdesten i galdeblære og de dybe galdegange i løbet af 20 minutter.

Ikke godt nok

Og det er ikke godt nok, understreger Liselotte Blixt, formand for Sundhedsudvalget og medlem af Dansk Folkeparti.

- Vi har haft kontaktpersonordning, forløbskoordinatorer og behandlingsanvarlig læge. Jeg går også ind for, at vi skal have de her ting, men de fungerer bare ikke, siger hun. 

I stedet forlanger Liselotte Blixt handling nu og her. 

- Vi skal sikre os, at der sker noget. Vi ser forløb, som strækker sig over måneder i stedet for uger, fordi ingen tager ansvar, siger hun til TV 2. 

Flere penge

Liselotte Blixt mener, der mangler ledelse på sygehusene, samt at lægerne tager et konkret ansvar. Og sidst, men ikke mindst, skal der findes flere ressourcer til sundhedsvæsenet. 

Og det er muligt under de kommende finanslovsforhandlinger, siger Liselotte Blixt - og det vil Dansk Folkeparti kæmpe for, i første omgang med den borgerlige fløj.

Samtidig medgiver hun, at der skal ske en kulturændring - men her kan flere økonomiske ressourcer også hjælpe, mener hun.

- For der er skåret for meget i personalet. Vi bliver nødt til at ansætte folk, selvom regionerne skal spare flere hundrede millioner. Det skal vi undgå her. Vi skal have endnu flere folk ind, så de ikke løber så stærkt, men finder tid og ro. Det bliver vi nødt til at sparke penge ind i, siger hun. 

Læger bruger 1/4 af tiden sammen med patienten

En undersøgelse, som Yngre Læger har foretaget i marts 2012, viser at forvagter, dvs. yngre læger, som modtager patienter, kun bruger 25 procent af deres arbejdstid sammen med patienten.

Resten af tiden (56 procent) bruger lægerne på at udfylde papirskemaer på computeren. Otte procent af tiden bliver brugt på at vente på langsomme eller dysfunktionelle it-systemer og i nogle tilfælde blot at få en ledig computer.

Ni procent bliver brugt til at uddanne fremtidens speciallæger.

Og selvom der ikke er foretaget en lignende undersøgelse i 2015, er det billedet stort set uændret i dag, fortæller formand for Yngre Læger Camilla Rathcke til TV 2.

- Faktisk hælder det mere til, at vi har endnu mindre patientkontakt i dag, end de 25 procent, som undersøgelsen viser, siger hun og tilføjer, at lægerne bruger mere tid end nogensinde på bl.a. at føre journaler og udfylde medicinkort.

- I nogle tilfælde kan man løse problemet ved at tage computeren med ud til patienten. Nogle steder findes der små rulleborde, som gør det muligt, forklarer Camilla Rathcke.

Hun understreger dog, at computerarbejde også er en del af lægearbejdet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Danske Regioner: Vi skal gøre det bedre

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, erkender, at det ikke er godt nok, at regionerne ikke lever op til målsætningen. Han kalder det ikke-tilfredsstillende, og derfor skal det nu undersøges, hvem der skal have ansvaret.

Lige nu mangler regionerne erfaringer på området for at sikre, at patienterne er trygge, men samtidig at der ikke spildes tid.

- Vi går i gang og ruller nogle pilotforsøg ud allerede her i slutningen af efteråret og starten af næste år for at få nogle erfaringer for, hvordan gør man det her på den rigtige måde, siger han til TV 2.

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20. Du kan også se dokumentaren på TV 2 PLAY her.

T2Toolbox embed

Retningslinjer for den behandlingsansvarlig læge

Regionerne og en række organisationer er blevet enige om et sæt retningslinier for hvad en behandlingsansvarlig læge skal.

Tilrettelægge behandlingen sammen med patienten, pårørende og det sundhedsfaglige personale

Lave en behandlingsplan.

Formidle kontakt mellem patient og behandlende læger.

Handle, hvis der opstår bekymringer om kvalitet.

Foretage forventningsafstemning med patienten.

Indhente supplerende lægefaglig vurdering, hvis patienten er usikker.

Tage ansvar for, at de faglige beslutninger træffes.

Overdrage patientansvar efter "stafetmetoden", hvor den overdragende læge skal sikre sig, at depechen er modtaget af den modtagende læge.

Man regner med første status på projektet i løbet af 2016, en evaluering i 2017 og implementering af en entydig definition af behandlingsansvar medio 2018.

Et sygt system?

  • TV 2 satte i september fokus på det danske sundhedssystem under overskriften "Et sygt system?"
  • Anledningen var dokumentarfilmen "Patienten, der fik nok", som blev vist på TV 2.
  • Både TV NEWS, TV 2 Nyhederne, tv2.dk, Go’ morgen Danmark og TV 2-regionerne fulgte op på nogle af de problemstillinger, der blev rejst i dokumentaren.
  • Hvad er dine oplevelser med det danske sundhedssystem?
  • Send dit svar til 1234@tv2.dk.