Samfund

Efter 17 dage og 21 læger fik Michael nok - tog 20 minutter på Hamlet

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20. Du kan også se dokumentaren på TV 2 PLAY her.

Informationer går tabt og der sker fejl, når patienter på sygehusene bliver behandlet af et stort antal skiftende læger.

Alligevel oplever mere end hver femte danske patient at blive behandlet af ”for mange forskellige læger”, når de er på sygehuset. Det viser en Megafon måling foretaget for TV 2 i forbindelse med dokumentaren ”Patienten, der fik nok”, som sendes i aften kl. 20.

- Der er utallige undersøgelser, hvor patienter siger, at det er frustrerende at møde så mange læger. Det er frustrerende, at den nye læge, man møder, ikke er totalt opdateret med information om, hvad der er sket bagud. Det er dér informationstabene sker. Og informationstab giver gang på gang anledning til kvalitetsbrist, forklarer Frede Olesen, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Århus Universitet.

Ingen har særligt ansvar

Ifølge interesseorganisationen Danske Patienter er problemet velkendt og udbredt i det danske sundhedsvæsen.

- Der er mange patienter, som oplever, at de ser mange forskellige læger og at der i virkeligheden ikke er nogen, der har særligt ansvar for eller styr på deres behandlinger. Sådan er det desværre. Og det er dér, der sker flest fejl - i overgangen, når patienten bliver overdraget fra den ene sundhedsperson til den anden og fra den ene læge til den anden, siger Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter.

17 dage uden diagnose

I dokumentaren ”Patienten, der fik nok” fortæller TV 2-journalist Michael Bech om sit eget kaotiske forløb på Hvidovre Hospital, hvor han blev tilset af mindst 21 læger.

I begyndelsen af året blev han syg og indlagt på Hvidovre Hospital, men efter 17 dage havde de mange læger endnu ikke givet Michael Bech en diagnose og han tog derfor ud på privathospitalet Hamlet.

Her fik han diagnosen galdesten i galdeblære og de dybe galdegange i løbet af 20 minutter.

- Der var omkring 20 læger, der tilså mig. Det 20 læger ikke kunne finde ud af, det kunne én læge finde ud af ude på Hamlet. Det forstår jeg simpelthen ikke. Der var ikke en eneste på Hvidovre Hospital, der tog ansvar for noget. Det er ikke en kritik af den enkelte læge eller den enkelte sygeplejerske. Det er hele systemet, der var sygt, siger journalist Michael Bech.

Ny ordning på vej

Ledelsen på Hvidovre Hospital medgiver, at 21 læger i det konkrete tilfælde var uhensigtsmæssigt.

-Det er et problem for os, at der er mange læger, som ser vores patienter, og det prøver vi hele tiden at gøre bedre, men det er meget vanskeligt, siger vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital.

For at gøre noget ved problemet med de mange læger, besluttede Danske Regioner tidligere på året, at der skal indføres en ordning, hvor hver patient skal have en såkaldt ”behandlingsansvarlig læge”. Denne ordning skal dog først være fuldt indført i 2018.

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20. Du kan også se dokumentaren på TV 2 PLAY her.

Et sygt system?

  • TV 2 satte i september fokus på det danske sundhedssystem under overskriften "Et sygt system?"
  • Anledningen var dokumentarfilmen "Patienten, der fik nok", som blev vist på TV 2.
  • Både TV NEWS, TV 2 Nyhederne, tv2.dk, Go’ morgen Danmark og TV 2-regionerne fulgte op på nogle af de problemstillinger, der blev rejst i dokumentaren.
  • Hvad er dine oplevelser med det danske sundhedssystem?
  • Send dit svar til 1234@tv2.dk.