Morteza skal forlade Danmark i morgen: Kender ingen i Afghanistan

I 2010 måtte en afghansk mor til fem børn tage en svær beslutning. Hendes mand var blevet dræbt og resten af familien var i fare.

I 2010 måtte en afghansk mor til fem børn tage en svær beslutning. Hendes mand var blevet dræbt og resten af familien var i fare. Men hun havde kun råd til at lade et af sine børn flygte til Europa.

Det blev den dengang 16-årige Morteza Ateyee, endte på et asylcenter i Thisted. Her har han haft det godt og fået nye venner. Men gentagende gange har Udlændingestyrelsen givet ham afslag på at få opholdstilladelse, og senest torsdag skal han forlade landet, fordi man mener, at han har større tilknytning til Afghanistan eller Danmark.

Det skræmmer Morteza Ateyee, der i dag er 21 år gammel. Han kender nemlig ikke nogen i Afghanistan. Desuden er han i årene i Danmark blevet ateist, hvilket ikke vil være velset i hjemlandet.

- Det er heldigt, at jeg er i Danmark. I Afghanistan ville jeg blive slået ihjel, siger Morteza Ateyee om sit afkald på religionen til Go' Morgen Danmark.

Familie har forladt Afghanistan
Han har klaget over afgørelsen til Udlændingenævnet, men han må ikke blive i landet, mens klagen behandles. Og det er helt normal praksis, siger advokat Marianne Vølund, der er ekspert i asylsager.

- Det sker nærmest aldrig, at man får lov at blive i landet, mens klagen behandles. Det virker helt urimeligt, siger hun.

Hvad sker der, hvis han får medhold i sin klage efter at have forladt landet?

- Så må de jo hente ham hjem igen, det har man gjort med andre. Men det er jo ikke til at vide, hvad der er sket i mellemtiden, siger Marianne Vølund.

Hun kritiserer desuden, at Udlændingestyrelsen gik ud fra, at Morteza Ayetees familie stadig var i Afghanistan, selvom Røde Kors var i gang med at lede efter dem. Det var det, der fik styrelsen til at konkludere, at han havde større tilknytning til Afghanistan - men siden viste det sig, at familien var flygtet til Iran.

Dansk Flygtningehjælp opfordrer myndigheder til at anerkende, at Morteza Ayetee ikke længere har nogen tilknytning til Afghanistan, og lader ham blive i Danmark.

Frygter at blive dræbt
Morteza Ayetee tør ikke tage tilbage til Afghanistan, og han kan heller ikke komme til Iran, som ikke vil tage imod flere afghanske flygtninge. Hvad han så gør, når hans frist for at forlade landet løber ud om et døgn, ved han ikke endnu.

- Jeg har det ikke godt. Jeg kan ikke sove om natten, fordi jeg tænker på det. Jeg er bange for at tage til Afghanistan, siger han.

Hvad frygter du for?

- Mit liv. At blive dræbt der, siger Morteza Ayetee.

TV 2 har kontaktet Udlændingestyrelsen, som henviser til Udlændingenævnet. Her vil man ikke udtale sig, mens man behandler Morteza Ayetees klage.