Samfund

Afsløret på video: Rengøringsfolk lader som om, de gør rent

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20. Du kan også se dokumentaren på TV 2 PLAY her.

Rengøringspersonale fra et landets største rengøringsfirmaer, Forenede Service, lader tilsyneladende blot som om, de gør rent.

Det viser mobiloptagelser fra Hvidovre Hospital, der er en del af TV2-dokumentaren ”Patienten, der fik nok”.

TV 2 journalist Michael Bech filmede toiletterne på sin sengestue på mave-tarm-afdelingen før og efter rengøringspersonalet var derude – men toiletterne så helt uforandrede ud. Der var tilsyneladende slet ikke gjort rent.

Se mere i videoen her. Artiklen fortsætter nedenfor:

Til fare for patienter

Speciallæge Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er ekspert i smitteveje, har set mobiloptagelserne.

- Hvis der ikke er blevet gjort mere rent fra den ene dag til den anden, så mener jeg ikke, at der er gjort tilstrækkeligt rent, lyder vurderingen.

Den manglende rengøring kan i værste fald være til fare for patienterne, fordi mikroorganismer nemmere kan overføres til en person, når der er beskidt.

-Man kan sige, at risikoen er størst for patienter, som er syge og svækkede. Det kunne for eksempel være ældre mennesker eller folk, der er opereret eller har nedsat immunforsvar i al almindelighed, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Herunder kan du køre slideren frem og tilbage - kan du se forskel på det beskidte og det 'rene' toilet?

Patienter får nye sygdomme på hospitalet

Hvert år får omkring 60.000 patienter en infektion, når de er indlagt på sygehuset, og en del af forklaringen er mangelfuld rengøring.

-Det er jo helt uacceptabelt, at man som patient skal frygte at komme på hospitalet. På hospitalet forventer man jo, at man bliver behandlet for den sygdom, man har, men det der i virkeligheden sker for mange patienter er, at de pådrager sig en ny og ofte alvorlig sygdom i form af en infektion, som kan være alvorlig i sidste ende, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Vil skærpe kontroller

En Megafon-måling foretaget for TV 2 viser, at op mod hver femte dansker, 18 procent for at være præcis, har oplevet dårlig eller meget dårlig rengøring på et sygehus.

Ifølge ledelsen på Hvidovre Hospitaler var det faktisk meningen, at der netop på mave-tarm-afdelingen hvor optagelser er foretaget, skulle gøres dobbelt så meget rent som andre steder på hospitalet.

- Det her må vi drøfte med rengøringsfirmaet, fordi det går jo ikke. Vi har selv løbende stikprøvekontroller af, hvorvidt rengøringen er i orden, men jeg tror, vi bliver nødt til at skærpe vores kontroller, fordi det her går simpelthen ikke, siger vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital.

På TV 2 Nyhedernes Facebook-side kan du deltage i debatten

Ingen kan være tjent med det

Hos rengøringsfirmaet Forenede Service erkender man, at der burde have været gjort mere rent på toiletterne.

-Der er sket et svigt, og rengøringskvaliteten har ikke været god nok på toilettet i de pågældende dage i januar måned. Det er der ikke nogen, der kan være tjent med, så jeg beklager naturligvis, at journalisten har haft den her oplevelse, siger administrerende direktør Steen Gede fra Forenede Service. 

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20. Du kan også se dokumentaren på TV 2 PLAY her.

Et sygt system?

  • TV 2 satte i september fokus på det danske sundhedssystem under overskriften "Et sygt system?"
  • Anledningen var dokumentarfilmen "Patienten, der fik nok", som blev vist på TV 2.
  • Både TV NEWS, TV 2 Nyhederne, tv2.dk, Go’ morgen Danmark og TV 2-regionerne fulgte op på nogle af de problemstillinger, der blev rejst i dokumentaren.
  • Hvad er dine oplevelser med det danske sundhedssystem?
  • Send dit svar til 1234@tv2.dk.