Samfund

Sygehuse konsulterer ulovligt patienter på gangene

Se dokumentaren ”Patienten, der fik nok” på TV 2 torsdag klokken 20.

Selv om danske patienter har krav på fortrolighed, foretager landets sygehuse ofte og ganske ulovligt konsultationer på gangene.

En MEGAFON-måling foretaget for TV 2 viser, at hver sjette patient eller pårørende på sygehuset har oplevet, at der skulle tales om private sundhedsforhold, mens uvedkommende hørte på.

Og billeder optaget med mobiltelefon på Hvidovre Hospital viser, hvordan det foregår i praksis, når patienter udspørges om alvorlige og personlige forhold ude på gangen.

Se nogle af optagelserne i videoen over artiklen.

Brud på tavshedspligt

- Det er klart i strid med reglerne. Denne måde at indrette patientbehandling på kan ikke rummes indenfor rammerne af lovgivningen. Der er adskillige regler, som man overtræder, når man indretter patientbehandlingen, som man har gjort det her, siger sundhedsjurist Kent Kristensen efter at have set mobiloptagelserne.

Konsultationer på gangen er ifølge Kent Kristensen et brud på Sundhedslovens regler omkring tavshedspligt og fortrolighed, Bekendtgørelsen omkring samtykke og videregivelse samt Autorisationsloven.

Optagelserne er foretaget af TV 2-journalist Michael Bech, der tidligere på året blev syg og indlagt på Hvidovre Hospital. Her oplevede han en række kritisable forhold, som han optog med sin mobiltelefon. Hele forløbet er samlet i dokumentaren ”Patienten, der fik nok”, som sendes på TV 2 kl. 20 på torsdag.

Fik kræftdiagnose på gangen

En af de patienter, der optræder på mobiloptagelserne, er Leo Pilloni. Han er blevet henvist til Hvidovre Hospital på grund af mavesmerter og blod i urinen:

Ude på gangen bliver han udspurgt om en række forhold, blandt andet højde, vægt, ægteskabelig status, børn, religion, alkoholvaner, rygevaner og han bliver bedt om at beskrive sin afføring og sin urin.

- Under mit ophold på Hvidovre har jeg ikke haft nogen konsultationer, der har foregået andre steder end på gangen, fortæller Leo Pilloni til TV 2.

Han får senere i sit forløb at vide, at han har en kræftknude i maveregionen. Det sker også ude på gangen.

- Det er et helt ufatteligt dårligt sted at få sådan en ting at vide. Det er overhovedet ikke okay. Jeg vil gerne selv vælge, hvem der skal have at vide, hvad jeg fejler, siger Leo Pilloni, der selv overværede omkring 20 andre patienters konsultationer.

Hospital strammer op efter afsløring

Men Leo Pilloni er langt fra den eneste patient, der har oplevet konsultationer på gangen. Det fortæller interesseorganisationen Danske Patienter.

- Vi ved, at der er rigtig mange patienter, der oplever, at samtaler foregår på gangene. Det er et problem, for det medfører, at der sker fejl i behandlingerne, men at det er så voldsomt, som det er her i virkeligheden, overrasker os alligevel, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter. 

På Hvidovre Hospital, hvor konsultationer på gangen tilsyneladende er blevet rutine, erkender ledelsen, at der er et problem.

- Jeg tror, det er, fordi vi har rigtig mange patienter igennem hospitalet. Der kommer rigtig mange ind og ud hver dag, og så er der sneget sig en rutine ind, som bare ikke er acceptabel, siger vicedirektør Torben Mogensen til TV 2.

Han medgiver, at konsultationer på gangen er klart i strid med regler og love og pointerer, at den pågældende afdeling, hvor optagelserne stammer fra, kommer til at ændre rutiner ”aldeles omgående”, lyder det.

Se med i 19 Nyhederne i aften, hvor TV 2 viser nogle af de afslørende mobiloptagelser fra Hvidovre Hospital.

Hvad er dine oplevelser med det danske sundhedssystem? 

Et sygt system?

  • TV 2 satte i september fokus på det danske sundhedssystem under overskriften "Et sygt system?"
  • Anledningen var dokumentarfilmen "Patienten, der fik nok", som blev vist på TV 2.
  • Både TV NEWS, TV 2 Nyhederne, tv2.dk, Go’ morgen Danmark og TV 2-regionerne fulgte op på nogle af de problemstillinger, der blev rejst i dokumentaren.
  • Hvad er dine oplevelser med det danske sundhedssystem?
  • Send dit svar til 1234@tv2.dk.