Samfund

Masser af illegale har i 2015 krydset grænsen med tog

For to uger siden udbrød der kaos ved grænseovergangene til Tyskland, da tusinder af migranter og flygtninge blev standset af politiet på vej til Danmark. Den situation kom bag på en del DSB-ansatte på de internationale tog fra Tyskland. De har nemlig i løbet af hele 2015 oplevet hundredevis af illegale tilrejsende i togene hver dag. Ofte 40-50 per tog, lyder det fra en række ansatte.

- Det med flygtninge og migranter er ikke noget nyt fænomen. Vi har haft rigtig mange ombord på togene fra Hamborg og Berlin hele året, siger Theis Hartvig.

Politiet har fået besked

Han har været togfører i 29 år og arbejder fast på de internationale tog.

- Selvfølgelig er det nyt, at der kommer så mange, som vi har set de sidste 14 dage. Men også i tiden før har vi haft mange illegale tilrejsende. Og det har vi også meddelt til politiet, siger han.

Det samme siger Wanita Hammann, der er togstewardesse på toget fra Hamborg til København.

- Strømmen af flygtningen voksede for alvor i det tidligere forår. Her begyndte der at være 30-50 flygtninge i hvert tog. Siden er det bare taget til.

Også DSBs ledelse har flere gange tidligere på sommeren taget kontakt til politiet.

- Vi kunne se, at antallet af flygtninge og migranter steg kraftigt. Derfor henvendte vi os til politiet.

Og rykkede politiet så ud med ekstra kontrol?- Det har jeg faktisk ikke kendskab til, siger Leif Fabrin.

T

ippet om store grupper

TV2 Nyhederne har den forløbne uge været i kontakt med en lang række kilder inden for både DSB og politiet. Begge steder har man været vidende om, at antallet af flygtninge og migranter i internationale DSB-tog er vokset henover året. Flere DSB-medarbejdere fortæller, at de jævnligt har tippet politiet, når der har været tale om særligt store grupper. Men ofte har de fået at vide, at politiet ikke havde ressourcer til at rykke ud og kontrollere et helt tog.

Derfor har langt de fleste tog kørt uhindret over grænsen og gennem Danmark lastet med flygtninge og migranter, uden at myndighederne har haft overblik over trafikken. Alligevel mener justitsminister Søren Pind ikke, at man kan bebrejde politiet.

- Umiddelbart har dansk politi gjort det, de skulle. Politiet skal prioritere de ressourcer, de har og rykke ud i det omfang, de finder nødvendigt. Det er jo ikke sådan, at man inden for Schengen bare kan kontrollere alt det, man vil. Men at den her trafik er gået igennem Danmark i rigtig lang tid, det er der ikke noget mærkeligt i, når man studerer indrejsetallene til Sverige. Der er jo kommet rigtig mange flygtninge og migranter den seneste tid, og de fleste er kommet via Danmark, siger Søren Pind. Han henviser i øvrigt til, at grænsekontrollen de seneste 14 dage er øget betydeligt.

Mindst 10.000 på få uger

Ifølge Rigspolitiet er der observeret mindst 10.800 illegale rejsende siden søndag den 6. september. Og når politiet netop den dag skærpede kontrollen, skyldtes det dels omfanget af migranter og flygtninge i hvert tog – ofte flere hundrede, og dels, at politiet nu fik efterretninger fra myndighederne i Tyskland om de store strømme af illegale tilrejsende.

Derfor kunne man ikke længere begrænse kontrollen i henhold til de regler, der findes i Schengen-aftalen om åbne grænser. Dermed blev strømmen af migranter og flygtninge i de internationale tog pludselig tydeligt. Også for dem, der ikke var ansat i DSB og grænsepolitiet.