Eksperter: Kommuner kan ikke håndtere misbrugssager

Se dokumentaren 'Hvem gør mit barn fortræd?' på TV 2 PLAY

Hele 14 gange blev Tønder Kommune advaret om et muligt misbrug mod en pige. Misbruget skal være foregået fra pigen var otte år frem til i dag, hvor hun er 14.

Den første advarselslampe blinkede i februar 2013, hvor moderens psykolog oplyste kommunen om, at der kan være 'mistænkelig seksuel adfærd' i familien, og moderens læge opfordrer kommunen til at undersøge familien.

Men ikke før to år senere, februar i år, hvor TV 2 går ind i sagen, sætter kommunen gang i en undersøgelse.

- Når jeg ser, hvor mange forskellige parter, der har underrettet i denne her sag, så er det i sig selv et meget alvorligt tegn. I løbet af to år er der kommet 14 underretninger uden, der laves en grundig undersøgelse, og så er der altså et eller andet, der er gået galt undervejs, mener Karin Kildedal, forsker i socialt arbejde på Aalborg Universitet.

Symptom på en systemisk sygdom

Selvom sagen får kritik fra flere eksperter, er den langt fra enestående. Faktisk mener Karin Kildedal, at den blot er et symptom på en systemisk sygdom i kommunernes behandling af misbrugssager.

- Det er et generelt problem i de danske kommuner, at de faglige ledere i afdelingerne for udsatte børn og unge ikke har kompetencer til at håndtere opgaven, siger hun.

Man behøver ikke kigge længere end indad i Tønder Kommune for at finde et af de eksempler, hvor det har haft tragiske konsekvenser, at kommunen ikke har reageret på advarsler om muligt misbrug. Og også ved andre voldsomme misbrugssager som Brønderslev-sagen og Rebild-sagen har det vist sig, at de respektive kommuner burde have reageret.

- De danske kommuner forstår simpelthen ikke opgaverne i serviceloven, siger Bente Adolfsen, der er jurist og lektor ved VIA College.

KL: Rigtig mange regler på området

De enkelte kommuner er generelt klædt godt nok på til at kunne håndtere disse sager. Det mener Kommunernes Landsforening (KL), der er interesseorganisation for landets kommuner.

- Der har de seneste år været rigtig meget fokus på de her børnesager - både med at sætte ind og uddanne vores personale og skabe godt erfaringsgrundlag, så vi kan lære af hinanden, siger Thomas Adelskov (S), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL.

Hvordan kan det forekomme at en kommune, der for 10 år siden blev kendt for Tønder-sagen, nu igen er på dagsordenen med en ny sag?

- Nu kender jeg ikke den konkrete sag fra Tønder og kan derfor ikke udtale mig om den. Generelt findes der rigtig mange regler på det her område. Vi har regler for, at man inden for 24 timer skal håndtere og forholde sig til disse sager. Hvis der er flere indberetninger på en sag, så er der nye øjne, der skal kigge på den. Rigtig mange kommuner har taget imod Socialstyrelsens tilbud om at komme ud og gå hele beredskabet igennem, så man har det rigtige set-up, siger Thomas Adelskov til TV 2.

Torsdag aften klokken 20 viser TV 2 dokumentaren 'Hvem gør mit barn fortræd' om sagen fra Tønder. Den kan ses på TV 2 eller på TV 2 Play.

T2Toolbox embed

TV 2 Dokumentar: Hvem gør min datter fortræd?

Torsdag den 17. september klokken sender TV 2 dokumentaren 'Hvem gør min datter fortræd'.

Du kan også se den på TV 2 PLAY

Dokumentaren handler om en enlig mor fra Tønder, der anklager sin eksmand og to sønner for at have begået seksuelle overgreb mod hendes datter.

Moren har selv kontaktet fra TV 2, fordi Tønder Kommune ikke har taget hånd om sagen på trods af 14 indberetninger, og politiet har henlagt sagen efter otte måneders efterforskning, fordi der ikke findes beviser, der underbygger påstandene om de seksuelle overgreb.

Det er to år siden, kommunen er blevet opmærksom på sagen, men kommunen er først gået ind i sagen, efter TV 2 Dokumentar har gravet i sagen og fundet nye, rystende oplysninger.