Tønder Kommune ignorerede 14 advarsler om muligt misbrug af pige

- Hun er ensom, ked af det og bange.

- Jeg er alvorligt bekymret.

- Er det muligt, hendes familiære situation bliver undersøgt?

Ovenstående er et udpluk af i alt 14 henvendelser fra læge, psykolog og sundhedsplejerske, som Tønder Kommune i en periode på omkring to år modtog omkring et muligt sexmisbrug. Henvendelser, der ikke blev reageret på, før TV 2 gik ind i sagen.

- Min datter bliver misbrugt

Torsdag viser TV 2 dokumentaren 'Hvem gør min datter fortræd'. I dokumentaren møder vi Karen, der forgæves har forsøgt at rĂĄbe kommunen op. Karen pĂĄstĂĄr, at hendes nu 14-ĂĄrige datter er blevet misbrugt gennem flere ĂĄr af sin stedfar - moderens eksmand - og hendes to sønner. Og misbruget stĂĄr angiveligt stadig pĂĄ, for nĂĄr Karen er pĂĄ arbejde, opsøger fremmede mænd huset.

I dokumentaren fortæller Karens datter, at mændene mod betaling får lov at se på, mens misbruget foregår.

- Det er den ene søn og så eksmanden, der er de værste. Så ligger de og piller ved hende, mens min svigerdatter tager billeder, fortæller moderen i dokumentaren.

Eksmanden og sønnerne afviser alle misbruget og henviser til, at det i stedet er Karen, den er gal med. Ifølge dem forestiller hun sig ting, der ikke er sket.

Et råb om hjælp

Uanset, hvad der er rigtigt eller forkert, er der er ingen tvivl om, at både moderen og datteren skriger efter hjælp fra myndighederne. 14 indberetninger har der været til Tønder Kommune - fra både moderen, moderens læge, datterens skole samt sundhedsplejerske og sågar en af brødrene, som altså ifølge Karen står bag misbruget.

- Når jeg ser, hvor mange forskellige parter, der har underrettet i denne her sag, så er det i sig selv et meget alvorligt tegn. I løbet af to år er der kommet 14 underretninger uden, der laves en grundig undersøgelse, og så er der altså et eller andet, der er gået galt undervejs, mener Karin Kildedal, forsker i socialt arbejde på Aalborg Universitet, der understreger, at det er vigtigt, at kommunerne skrider tidligt ind i sager med børn, der mistrives, så de ikke eskalerer.

Kommunen skal gribe ind ved mistrivsel

Sagen er desuden blevet meldt til politiet, der har afhørt eksmanden og de to sønner, men efterforskningen gav ingen beviser, og sagen er derfor henlagt. Kommunen har ikke undersøgt nærmere, hvad der foregår i hjemmet hos Karen og datteren, selvom datteren fortsat mistrives og blandt andet kun møder i skole halvdelen af tiden.

- Hvis barnet har vanskeligheder, er det kommunens opgave at forholde sig til dem og afhjælpe dem, hvis de er af social karakter, fortæller Bente Adolfsen, jurist og lektor på VIA College, der uddanner socialrådgivere.

Men Tønder Kommune greb ikke ind, selvom lovgivningen dikterer, at en såkaldt paragraf 50-undersøgelse skal iværksættes, hvis et barn mistrives.

Tønder Kommune: Vi har fejlet

Tønder Kommune erkender i dag, at der er begået alvorlige fejl i sagen om Karens datter.

- Uden at komme ind på enkeltheder i den konkrete personsag vil jeg gerne tilføje, at helt generelt her har sagsbehandlingen været meget mangelfuld, og jeg er ked af, at der er gået så lang tid, før familien har fået den nødvendige hjælp. Det er ikke i orden, og det er ikke den standard, vi ønsker i Tønder Kommune, skriver borgmester Laurids Rudebeck(V) i en meddelelse til TV 2.

Yderligere afviser han pĂĄ baggrund af politiets undersøgelser, at sagen kan sammenlignes med den 10 ĂĄr gamle Tønder-sag. Først efter TV 2 gik ind i sagen i 2015 har kommunen iværksat en paragraf 50-undersøgelse . Yderligere har kommunens direktør for børn og skole forladt stillingen, mens kommunens børne- og ungechef er blevet afskediget.

TIDSLINJE: Disse indberetninger ignorerede Tønder Kommune

  1. 2013

    1. Advarsel fra moderens psykolog

      Moderens psykolog underretter Tønder Kommune om mistanke om ”mistænkelig seksuel adfærd”. Psykologen noterer dog også, at oplysningerne fra moderen ”virker psykotisk”.

    2. Advarsel fra moderens læge

      Moderens læge underretter Tønder Kommune. Lægen spørger i sin underretning kommunen ”om det kan undersøges”.

    3. Advarsler fra pigens skole

      Tønder Kommune modtager flere bekymrede underretninger fra pigens skole om, at hun virker meget ”ensom”, ”søger voksenkontakt” mv.

    4. Advarsel fra sundhedsplejerske

      En sundhedsplejerske sender en underretning til Tønder Kommune. Sundhedsplejersken er ”alvorligt bekymret” for pigen, som er ”konstant utryg”, ”bange” og ”har brug for hjælp”.

  2. 2014

    1. Pigen fortæller om misbrug

      Pigen fortæller selv til en sagsbehandler i Tønder Kommune, at hun i flere år har været udsat for gentagne seksuelle overgreb.

    2. Advarsel fra børnehus

      Børnehus Syd i Esbjerg konkluderer, at det er ”helt afgørende” med en ”grundig undersøgelse” af forholdene i familien.

  3. 2015

    1. TV 2 gĂĄr ind i sagen

      Pigens mor henvender sig til TV 2, som beslutter at tage sagen op.

      Først på dette tidspunkt kontakter en leder på børneområdet i Tønder Kommune Ankestyrelsen og beder om hjælp.

      Tønder Kommune iværksætter ligeledes en paragraf 50-undersøgelse (ifølge paragraf 50 er en kommune forpligtet til at undersøge forholdene i en familie ved ten på mistrivsel.

TV 2 Dokumentar: Hvem gør min datter fortræd?

Torsdag den 17. september klokken sender TV 2 dokumentaren 'Hvem gør min datter fortræd'.

Du kan ogsĂĄ se den pĂĄ TV 2 PLAY

Dokumentaren handler om en enlig mor fra Tønder, der anklager sin eksmand og to sønner for at have begået seksuelle overgreb mod hendes datter.

Moren har selv kontaktet fra TV 2, fordi Tønder Kommune ikke har taget hånd om sagen på trods af 14 indberetninger, og politiet har henlagt sagen efter otte måneders efterforskning, fordi der ikke findes beviser, der underbygger påstandene om de seksuelle overgreb.

Det er to år siden, kommunen er blevet opmærksom på sagen, men kommunen er først gået ind i sagen, efter TV 2 Dokumentar har gravet i sagen og fundet nye, rystende oplysninger.