Michael blev misbrugt som barn: Nu har jeg fundet min skytsengel
Denne uge sætter Landsforeningen Spor fokus på de problemer, der følger med at være blevet misbrugt i barndommen.
En af dem, der har haft og stadig har alvorlige senfølger af overgreb, er Michael Rasmussen, der i dag er 44 år gammel. Han fik svært ved at koncentrere sig i skolen, holde på et job og få et parforhold til at fungere.
Da han var barn, var hans forældre meget fraværende, og en ældre mand i den fynske landsby, han voksede op i, overtog en slags faderrolle.
- Han blev den forælder, jeg ikke havde. Han gav mig tryghed. Men efterhånden begyndte han at manipulere mig, og efter noget tid begyndte overgrebene, da jeg var 10-12 år gammel, fortæller Michael Rasmussen.
Overgrebene stod på i en årrække, men Michael Rasmussen turde ikke fortælle det til nogen.
- Jeg troede på de forfærdelige rædsler, han truede med. At ingen ville tro på mig, eller at jeg ville blive taget fra mine forældre, fortæller han.
Brud slog ham ud
Efter overgrebene fik Michael Rasmussen svært ved at koncentrere sig i skolen. Han kunne heller ikke finde ud af det med kærester. Da de jævnaldrende venner i løbet af 20'erne begyndte at få styr på den slags, tyede han i perioder til alkohol.
Samtidig havde han svært ved at stole på autoritetspersoner, blandt andet arbejdsgivere, fordi de mindede ham om gerningsmanden. Derfor blev han sjældent længe i et job, før han søgte videre.
Som 30-årig fik han endelig en fast kæreste, og hun blev den første, Michael Rasmussen betroede sig til. Desværre holdt forholdet ikke, og bruddet slog ham ud. Han mistede sit job og endte i revalidering.
Her havde fagpersonerne svært ved at forstå, hvorfor han havde det så skidt, og hvorfor han ikke bare kunne tage sig sammen.
- Jeg kommer så langt ud, at den eneste udvej, jeg ser, er, at enten tager jeg mit eget liv, eller også prøver jeg at fortælle dem, hvad der er sket, selvom skammer jeg mig helt vildt, siger Michael Rasmussen.
Heldigvis valgte han det sidste, og han mødte forståelse hos sin sagsbehandler. Han kom i behandling hos Center for Seksuelt Misbrugte i Odense, hvor han modtog psykologhjælp i tre år.
- Det har gjort en stor forskel og hjulpet til, at jeg kan holde ud være her i dag. De har hjulpet mig til at få langt bedre liv, siger Michael Rasmussen.
Kroppen husker overgreb
For fire år siden fik Michael Rasmussen en ny kæreste. De er nu forlovede og skal giftes næste år. Men selvom han på papiret er færdigbehandlet, kæmper han stadig med følgerne af overgrebet.
- Mit hoved er behandlet, men min krop husker stadig overgrebene, siger han.
Det mærkede han blandt andet en dag, da hans kæreste kærtegnede hans ben med sin fod.
- Pludselig var jeg stiv af skræk. Jeg kunne ikke forstå, hvad der skete, for mit hoved ved, at hun ikke vil mig noget ondt, men min krop husker, at den berøring som regel fører et overgreb med sig, siger han.
Det kræver masser af tålmodighed fra kærestens side, og det har også krævet meget af Michael Rasmussen at nå til den erkendelse, at hun er der for at blive.
- Det var ekstremt svært at tro på, at det skulle lykkes. Men nu har jeg fundet min skytsengel, der altid vil være der for mig, siger han.
Få et overblik over nogle af senfølgerne efter seksuelle overgreb her: