Samfund

Gad ikke at arbejde: Nu har HK sat ham på plads

”Jeg har ikke noget problem med at sige, at jeg rent faktisk nyder at være på dagpenge. Det gør jeg ikke, fordi jeg er doven eller bare ikke gider at arbejde. Det gør jeg, fordi jeg egentlig synes, at det er OK lige at tage et pusterum.”

Med betragtninger som denne stiller den 22-årige Nicolai Arentz Larsen sig på øretævernes holdeplads i den offentlige debat – på nogenlunde samme udsatte plads som ”Dovne Robert” og andre tidligere har indtaget.

Nicolai Arentz Larsen, der er bestyrelsesmedlem i HK Ungdom Hovedstaden, argumenterer i et debatindlæg i Politiken mandag for, at han vil have lov til at være på dagpenge, indtil et tilstrækkeligt interessant jobtilbud viser sig:

”Jeg er nemlig ikke interesseret i at tage et hvilket som helst job. Jeg vil have et job, som jeg synes er sjovt, og som jeg mener, jeg er god til. Hvis ikke jeg får det, så tror jeg ikke, at jeg vil synes, at det er superfedt at stå op om morgenen.”, skriver Nicolai Arentz Larsen blandt andet.

Sig det er en vittighed

Hans debatindlæg med overskriften ”Det er sgu lækkert at være på dagpenge” har omgående vakt en voldsom debat på Facebook og andre sociale medier.

Og læserbrevet har da også fået flere politiske modstandere på banen. Blandt dem justitsminister Søren Pind, der på sin Facebook-profil skriver:

”Please, fortæl mig, det er en dårlig vittighed. Og så en fagforeningsrepræsentant!”.

Skal kæmpe for drømmejobbet

Hans egen fagforening, HK Ungdom, har skyndt sig at tage afstand fra hans budskab.

- Det er meget beklageligt, at den udmelding kommer fra et medlem af vores udvalg i HK Ungdom København. Og Nicolai har fået at vide, at det ikke er i orden at skrive sin HK-titel på et indlæg, der ikke er i overensstemmelse med HK Ungdoms politik, fortæller formanden for HK Ungdom, Karina Nicolaisen, til TV 2.

- Hele HK Ungdom tager på det kraftigste afstand fra hans læserbrev. Vi mener overhovedet ikke, at det er i overensstemmelse med sandheden. Unge arbejder generelt utroligt hårdt i kampen for at få et arbejde, hvis de er på dagpenge.

Karina Nicolaisen mener desuden, at Nicolai Arentz Larsens tanker om at vente fange drømmejobbet er en illusion.

- Han har fået at vide, at det nok er en god idé at søge lidt bredere. Det er altså ikke alle, der kan forvente at få deres drømmejob som 22-årige - bare to uger efter, man er blevet færdiguddannet.

Mange har brug for et pusterum

Nicolai Arentz Larsen er nyuddannet eventkoordinator. Han understreger, at det for ham ikke drejer sig om dovenskab, men om, at det er en fordel for alle parter, hvis arbejdsløse venter på at få tilbudt et job, der appellerer til dem:

”Jeg tror faktisk, at det er sådan, at det automatisk vil få folk i job, hvis vi i Danmark netop ikke står klar med en pisk over for arbejdsløse. Det siger jeg, fordi jeg tror, at mange har brug for et pusterum – som jeg selv. Hvis folk får et pusterum, tror jeg også, at det vil betyde, at virksomhederne får nogle markant mere motiverede, dygtige og interesserede medarbejdere på sigt”, skriver han i Politiken.

TV 2 har været i kontakt med Nicolai Arentz Larsen, som ikke ønsker at kommentere sit læserbrev yderligere.