Voksne, der blev misbrugt som børn, laver usynlig march

16x9
Disse plakater på Rådhuspladsen i København udgør Landforeningen Spors såkaldte usynlige march. Det er nemlig svært at samle personer, der har været udsat for seksuelle overgreb til en demonstration. Foto: Landsforeningen Spor

- Det var ikke min skyld. - Det er ikke mig, der skal skamme mig. - Du er ikke alene. Sådan lyder nogle af budskaberne fra voksne, der er ble

- Det var ikke min skyld.

- Det er ikke mig, der skal skamme mig.

- Du er ikke alene.

Sådan lyder nogle af budskaberne fra voksne, der er blevet misbrugt som børn, der i denne uge deltager i en såkaldt usynlig march på Rådhuspladsen i København. Det er Landsforeningen Spor, der i denne uge sætter fokus på de konsekvenser, seksuelle overgreb i barndommen har i voksenlivet.

Men de demonstrerende er blevet hjemme, og deres budskaber er skrevet på plakater og bannere i stedet.

- I ti år har vi tænkt, at vi ville marchere i samlet flok fra Rådhuspladsen til Christiansborg for at vise, hvor stort problemet er. Men det er ekstremt svært at stå frem og sige, at man har været udsat for seksuelle overgreb, så derfor har vi lavet den usynlige march, siger Helle Borrowman, der er formand i Landsforeningen Spor.

Risikerer at give problemerne videre til egne børn
Foreningen anslår, at 250.000 voksne danskere er blevet misbrugt som børn. Og følgevirkningerne er mange og forskellige; alkohol- og narkomisbrug, problemer på arbejdsmarkedet, problemer med intimitet og parforhold er blot nogle af dem.

Helle Borrowman mener, at samfundet kan spare mange penge, hvis bare ofrene får hjælp, så man ikke giver problemerne videre til næste generation.

- Det er ikke fordi, at man nødvendigvis misbruger sine børn, hvis man selv har været udsat for det, men der er nogle dysfunktioner, som man risikerer at give videre, siger hun.

Hele ugen har Landsforeningen Spor fokus på problemet med arrangementer i Aabenraa, Kolding, Odense, Aarhus, Aalborg og København og i oktober i Næstved. Og Helle Borrowman håber, at det kan få flere til at søge hjælp.

- Mange er ubehandlede, så jo flere, der rækker en hånd ud for hjælp, jo bedre siger hun.

Få et overblik over nogle af de følger, seksuelle overgreb kan have i voksenlivet:

Problemer i forholdet til egen krop

Problemer med initimitet

Manglende tillid

Skyld- og skamfølelse

Vrede

Manglende koncentrationsevne

Fortrængning

Rastløshed

Mareridt og flashbacks

Søvnproblemer

Social isolation

Misbrugsproblemer og selvskadende adfærd

Kilde: Center for Seksuelt Misbrugte