Samfund

"Rigtig dårlig stemning" i EU efter flygtningemøde

Mødet mellem EU’s justits- og udenrigsministre er nu slut.

Officielt er man ”i princippet” blevet enige om at fordele flygtninge.

Men reelt er mødet sluttet med ”dårlig stemning og et stærkt splittet EU”, rapporterer TV 2’s Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

Tysklands indenrigsminister Thomas de Maziere meddelte tidligere mandag aften, at EU-landene ”i princippet” er blevet enige om at fordele 160.000 flygtninge mellem sig.  Men der er kun tale om en politisk hensigtserklæring, mens man ikke er blevet enige om, hvordan fordelingen af flygtningene skal være.

Det er ”skuffende”, sagde den tyske indenrigsminister under en pause i forhandlingerne til det tyske nyhedsbureau DPA. Og det var altså også stemningen ved mødets slutning:

-Der er opnået en vis form for enighed omkring bedre grænsekontrol af de ydre grænser, om registrering og om tilbagesendelse af asylsøgere. Men da det kom til fordelingen, så rakte solidariteten ikke, siger Lotte Mejlhede.

-Som bekendt ligger Djævelen altid i detaljen, og vi ved, at fordelingen af disse 160.000 flygtninge skal foregå frivilligt. Der skulle efter sigende heller ikke være nogen tidsfrist på. Man har tidligere talt om, at de skulle fordeles i løbet af 2015 og 2016. Men det har tidligere i dag været fremme, at den tidsfrist også er droppet, fortæller hun.

De 28 EU-landes justits- og indenrigsministre har holdt møde hele dagen i Bruxelles for at finde en løsning på den europæiske flygtningekrise. Ministrene er blevet enige om fordelingen af 32.000 flygtninge, der i øjeblikket befinder sig i Grækenland og Italien. Men det store antal flygtninge – de 160.000 – er det altså ikke lykkedes at få fordelt.

-Sandheden er den, at Tyskland har overvurderet sin magt. Angela Merkel har troet, at man kunne få alle andre til at gøre som hun ville. Nu er der altså en række lande, især i Østeuropa, der har fået nok. På et tidspunkt var det samtlige ni lande i Østeuropa, der sagde nej. For en halv times siden var vi nede på tre, som sagde nej til enhver form for kvote, siger TV 2’s Svenning Dalgaard, der også følger mødet i Bruxelles.

T2Toolbox embed

Jean-Claude Junckers plan

  • Obligatorisk kvotefordeling af i alt 160.000 flygtninge imellem EU-landene på et ekstraordinært justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles mandag.
  • Permanent kvotesystem til fordeling af flygtninge imellem EU-landene under fremtidige kriser.
  • Hotspots i Italien og Grækenland for at identificere migranter og flygtninge.
  • Liste over sikre lande, som migranter, der ikke får lov at blive i EU, kan sendes retur til - og en handlingsplan for at gøre det.
  • Mulighed for midlertidigt at hoppe ud af EU-kvoter for flygtninge i tilfælde af f.eks. en naturkatastrofe. Det skal dog koste en afgift til EU-budgettet på 0,002 procent af et lands bruttonationalprodukt.
  • Styrkelse af EU's ydre grænser ved at videreudvikle grænseagenturet Frontex til et europæisk grænse- og kystvagtsystem.
  • Ny fond på 1,8 milliarder euro (13,5 milliarder kroner) til at bekæmpe årsagerne til migrationskrisen og være med til at skabe stabilitet i de lande, migranterne kommer fra.
  • Asylansøgere skal have lov at arbejde i det EU-land, hvor deres ansøgning behandles.

Kilde: EU-Kommissionen