Samfund

Dansk menneskesmugler: Jeg gør det af et godt hjerte - men tjener penge på det

 TV 2

Normalt hører menneskesmugling til en af de mest lyssky brancher. Men nu vælger en af dem, der selv har arbejdet som smugler at fortælle, hvorfor hun igen og igen kørte til Wien og Milano for at hente flygtninge til Danmark og Sverige.

- Den primære grund til, at jeg begyndte at køre de her transporter var medmenneskelighed. Jeg ville hjælpe nogle mennesker i nød til at komme op til deres familie, siger kvinden, der ønsker at være anonym af frygt for at få problemer med politiet.

Søndag kl. 20.55 sender TV 2 debat med bl.a. toppolitikere, herunder alle partilederne, og eksperter om den ekstraordinære flygtningestrøm, der for alvor har nået Danmark.

Stor efterspørgsel efter menneskesmuglere

Hun er 100% dansk men konverterede for 4,5 år siden til islam. Et par år efter blev hun gift med en mand, der var flygtet fra Syrien til Danmark. Det blev hendes vej ind i et velorganiseret netværk af menneskesmuglere.

- Det er primært tidligere flygtninge og indvandrere i Danmark, der står bag. De har forbindelser til hele Europa. Og på den måde kan flygtninge når som helst blive hentet fra for eksempel Sydeuropa til Danmark.

Menneskesmuglernes transporter fra udlandet foregår typisk i personbiler, og selvom grænsekontrollen den seneste uge er blevet lempet i flere lande, er der stadig efterspørgsel efter menneskesmuglere.

- Mange flygtninge er usikre på hvad der sker, og om de alligevel risikerer at blive taget i en kontrol og tvunget til at søge asyl i et andet land, end der hvor de er på vej hen. Måske fordi de har familie i Danmark eller Sverige. Derfor er der stadig flygtninge, der bruger menneskesmuglere. Så er der styr på transporten, siger hun.

Tjente cirka 3000 kroner per tur

Men det er ikke kun medmenneskelighed, der får menneskesmuglere til at transportere flygtninge til Danmark. Kvinden her fortæller, at en flygtning typisk skulle betale mellem 1000 og 1500 Euro for at blive fragtet fra Wien til København. Altså op mod 10.000 kroner. Og da der typisk er tre flygtninge i en bil løber prisen nemt op i 20-30.000 kroner for køreturen.

Heraf skal der fratrækkes udgifter til benzin, færgebilletter og forplejning.

- Typisk tjente jeg 3000 kroner på at køre sådan en tur. Og jeg skulle bruge tre dage på det. Jeg synes det er en ussel løn. Så hvis folk tror menneskesmuglere er sådan nogle kyniske og pengegriske mennesker, så kan de altså godt tro om, siger kvinden, der har kørt cirka 12 ture med flygtninge.

Men når du siger, du gjorde det her af medmenneskelighed, hvorfor skulle du så overhovedet have penge for det? - Jeg gør det af et godt hjerte, men jeg vil også gerne tjene lidt lommepenge. Jeg brugte en masse tid og kræfter på de der køreture, og så er det meget rart at få bare lidt penge for det. Så er der lidt ekstra til børnene, siger hun.

Blev taget med flygtninge i bilen

I alt betaler flygtninge ofte over 50.000 kroner til menneskesmuglere, fra de forlader flygtningelejre i og omkring for eksempel Syrien, til de ankommer til Danmark. Typisk betaler de menneskesmuglere for at få en plads i gummibåde fra Tyrkiet til Grækenland. Andre betaler for rejsen mellem Libyen og Italien. Derudover får en del hjælp til at krydse grænser i Europa.

Kvinden, der her fortæller, er dog ikke længere selv aktiv, Sidste år blev hun taget på grænsen mellem Italien og Frankrig med flygtninge i bilen.

I Danmark har politiet intensiveret indsatsen med at bekæmpe menneskesmuglere. Tal fra Rigsadvokaten viser, at antallet af personer dømt for organiseret menneskesmugling er femdoblet fra første halvår 2013 til første halvår i år, hvor i alt 64 er dømt indtil videre.

Herunder kan du læse om nogle af de mennesker, der er flygtet hertil.

T2Toolbox embed

TV 2 har her forsøgt at give svar på nogle af de gængse spørgsmål, som vi har fået stillet på de sociale medier.

T2Toolbox embed

Sådan defineres en menneskesmugler

- Facilitering, transport, forsøg på transport eller illegal adgang af en person eller personer over en international grænse med brud på en eller flere landes lovgivning, enten hemmeligt eller gennem bedrag, som ved brug af falske dokumenter.

Kilde: Det amerikanske indenrigsministerium.

- Menneskesmugling er en forbrydelse, når den involverer erhvervelse af økonomisk eller anden materiel fordel ved illegalt af skaffe en person adgang til en stat, som denne person ikke er statsborger i eller indbygger i.

Kilde: UNODC under FN

Sådan bliver prisen fastsat

Priserne, som flygtninge og immigranter må betale for at forsøge lykken i Europa varierer fra alt mellem et par få tusinde for nogle dele af en rute til 50.000 kroner.

Ifølge Sine Plambech, der er antropolog på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), bliver prisen fastsat udfra risiko, længde, rute, hvilke dokumenter, der eventuelt kræves, og i hvor høj grad, der kan tilbydes sikkerhed, som f.eks.: 

- Typen af båd - Antallet af personer, der kan være om bord på båden - Afhentning, hvis eks. bilen går i stå i Sahara-ørkenen

Samtidig skelner menneskesmuglerne også mellem, om det er en kvindelig eller mandlig flygtning/immigrant. Prisen for kvinder er som regel højere, da mange kvinder ikke har rede penge, men skal låne til rejsen.

Her kan du læse mere om, hvor meget smuglerne tjener.

Derfor skriver TV 2 'flygtninge og migranter'

TV 2 modtager en del henvendelser fra seere og læsere, der mener, vi bruger de forkerte termer om de mange mennesker, der i denne tid strømmer til Danmark. 

I hovedtræk dækker de forskellige begreber over følgende: 

  • Asylansøger: En person, der har søgt om asyl i et givent land.
  • Flygtning: En person, der har opnået at få asyl.
  • Indvandrer: En person, der har fået opholdstilladelse til at være i et andet land.
  • Migrant: En person, der er rejst til et andet land.

I daglig tale kaldes mange for flygtninge. Mange vil også mene, at hvis man for eksempel flygter fra fra krig i Syrien, er man flygtning – selvom man endnu ikke har fået asyl.

Derfor har TV 2 valgt, at de, der er på flugt fra krig og personlig forfølgelse, kaldes flygtninge. Også selvom de ikke har fået asyl. Resten omtales som migranter. Består gruppen af både flygtninge og migranter, kalder vi dem begge dele.