Samfund

Tusindvis af patienter bliver genindlagt med det samme

Patienter i tusindvis heriblandt ældre personer er knap nået hjem fra hospitalet, før at de ryger tilbage igen. En ny opgørelse fra Region Hovedstaden viser, at flere hospitaler har et stigende antal genindlæggelser inden for ét døgn.

Det skriver Berlingske søndag.

De seneste tre år har der været godt 2500 genindlæggelser inden for ét døgn på hospitalerne i Region Hovedstaden. I første halvdel af 2015 har der været 1334.

Det vækker stærk kritik hos sundhedsminister Sophie Løhde (V) og patientforeningen Danske Patienter.

- Det er et overraskende højt tal. Det har jo tydeligvis været en fejl at udskrive folk, når det er nødvendigt at genindlægge dem så hurtigt. Den slags skaber uro og vidner om mangel på hensyntagen til patienterne, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, til Berlingske.

Sundhedsministeren kalder det over for avisen "noget rod at blive udskrevet det ene øjeblik og genindlagt det næste".

Kommunerne og sygehusene svigter patienterne, mener Lars Engberg og sundhedsministeren. Patienter bliver udskrevet for hurtigt, og bagefter er kommunerne ikke klar til at tage imod dem.

- Når patienterne er tilbage i sygehussengen 24 timer efter, de ellers var udskrevet, kan det også være et udtryk for, at kommunerne ikke er gode nok til at tage hånd om de ældre efter deres sygehusindlæggelse, siger Sophie Løhde til Berlingske.

Et stort antal sengepladser på de medicinske afdelinger er blevet lukket de seneste år. Det er efter det, at der ifølge Berlingske er kommet et stigende antal genindlæggelser.

Der var 2551 genindlæggelser inden for 24 timer i 2012. Året efter var der 2615, og i 2014 lå tallet på 2647.

Årligt er der mellem 350.000 og 360.000 indlæggelser på hospitalerne i Region Hovedstaden. Af dem svarer genindlæggelserne til omkring 0,7 procent.