Samfund

Politichef: Vi arbejder målrettet på at normalisere kontrollen

Politiet har flyttet mandskab til den danske grænse og arbejder målrettet på at vende tilbage til den normale situation, hvor alle udlændinge, som politiet møder, får kontrolleret deres identitet.

Det skriver rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg lørdag formiddag i en status over politiets indsats ved grænsen.

Uden at sætte præcise tal på skriver rigspolitichefen, at de senere dages ekstraordinære tilstrømning af flygtninge har ført til, at "et betydeligt antal politifolk" er flyttet til de grænsenære områder.

Desuden har dansk politi forstærket sit samarbejde med både tysk politi og politiet i de øvrige nordiske lande, herunder Sverige, som mange af de mennesker, der er rejst ind i Danmark, har haft som mål.

- Tilstrømningen har været så voldsom, at dansk politi midlertidigt har måttet opgive at tilbageholde og sikre identiteten af alle de udlændinge, som vi mistænker for at være indrejst ulovligt i Danmark, skriver Jens Henrik Højbjerg.

Situationen er opstået, fordi flertallet af de mennesker, der har krydset grænsen, ikke har ønsket at samarbejde med det danske politi, og at det derfor ville have krævet en betydelig magtanvendelse at kontrollere deres identitet, hedder det.

Nu, da der er tilført flere betjente til grænseområderne, arbejder politiet imidlertid målrettet på at genoprette normalen.

- Dansk politi arbejder målrettet på at vende tilbage til den normale situation, hvor alle udlændinge, som politiet møder enten som led i kontrolarbejdet i grænseområdet eller på anden vis, og som mistænkes for at være indrejst ulovligt, får deres identitet kontrolleret, skriver Højbjerg.

Det forstærkede samarbejde med tysk politi består blandt andet i, at en dansk forbindelsesofficer vil blive placeret i Tyskland. Vedkommende skal hjælpe med at udveksle oplysninger og i det hele taget koordinere samarbejdet på begge sider af den dansk-tyske grænse.